24. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Gratis ferie? Ikke la deg lure av phishing-e-poster

Phishing er når noen sender deg falske e-poster eller meldinger for å lure deg til å oppgi personlig informasjon eller laste ned skadelig programvare. De kan late som om meldingen kommer fra en legitim avsender for å få deg til å stole på dem.

Slike e-poster kan for eksempel beskrive forlokkende gratisturer eller fine utleieboliger som tilbys til en rimelig pris. Folk over hele verden leter etter fristende reisemål, rimelige overnattingssteder og billige flyreiser. Har du mottatt en e-post med et ferietilbud som nesten er for god til å være sann? Ikke klikk på lenkene! Her er noen av de vanligste reisesvindel-triksene du bør være oppmerksom på.

Reisesvindel er vanligere enn du tror
Hvis du får tilsendt en e-post fra et reisebyrå som virker legitim, bør du ta noen forhåndsregler før du svarer. Mange blir kontaktet via e-post, telefon eller tekstmeldinger fra selskaper som forteller dem at de har vunnet en reise gjennom en konkurranse de aldri har deltatt i.

Hvis du svarer, vil svindlerne be om et gebyr slik at du kan låse opp den «gratis ferien». Men ikke la deg lure. Det finnes selvfølgelig ingen premie, og svindlerne stikker raskt av med pengene dine. Dette er en typisk phishing-metode for å lure deg, og nettstedet Nettvett forteller mer om konseptet phishing her.

Hvis du er nysgjerrig på hva IP-adressen din er, kan du sjekke den her.

Har du funnet et godt tilbud på flybilletter?
Det er avdekket at useriøse nettsteder tilbyr falske billige flybilletter. Phishing-sidene deres er designet for å etterligne nettsidene til kjente flyselskaper og flybillett-søkemotorer. Noen viser til og med ekte flyinformasjon ved å sende forespørsler til legitime søkemotorer og presentere informasjonen på den falske siden.

I stedet for å sende deg billettene du tror du har bestilt, har disse svindlerne som mål å stjele pengene dine og eventuelt også bruke personopplysningene dine til kriminelle formål. Dette kan være salg av bankinformasjon og annen personlig informasjon på det mørke nettet.

Reisesvindel er særlig vanlig ved bestilling av overnatting
Når du skal planlegge en ferie, er det viktig å finne passende overnatting for deg og familien. Svindlere utnytter at mange søker etter overnatting, og lager falske annonser på nett for ferieleiligheter og hus. De lager overbevisende annonser med forlokkende bilder og lave priser for å lokke reisende.

En typisk overnattingssvindel inneholder falske oppføringer med ferieleiligheter eller hus. Svindlere lager attraktive oppføringer på populære plattformer. Der viser de tiltalende bilder og tilbyr lave priser for å lokke reisende. Men når kunden foretar en bestilling og sender betalingen, oppdager de gjerne at overnattingsstedet ikke eksisterer.

En annen type overnattingssvindel retter seg mot hotellbestillinger. Kriminelle setter opp falske nettsteder som etterligner seriøse hotellbestillingssider. Disse nettstedene ber ofte brukere om å logge seg på med Facebook- eller Google-innloggingen sin, noe som gjør det mulig for svindlere å få uautorisert tilgang til ofrenes sosiale medier eller e-postkontoer. Dette kan gjøre brukerne sårbare for identitetstyveri, uautoriserte transaksjoner og andre ondsinnede aktiviteter.

Slik unngår du å bli lurt av phishing-svindel
Svindlere bruker e-postmeldinger og tekstmeldinger for å prøve å stjele passord, kontonumre og personnummer. Hvis de får den informasjonen, kan de få tilgang til e-postkontoer, banker og andre kontoer, eller de kan selge informasjonen til andre svindlere. Men det er flere måter å beskytte seg på.

Her er noen konkrete varseltegn på at en e-postmelding er et phishing-forsøk. Selv om den ser ut til å komme fra et kjent selskap, særlig hvis den bruker selskapets logo, bør du være på vakt hvis:

• E-postmeldingen har en generell hilsen uten navn.

• Den hevder kontoen din er satt på pause på grunn av et faktureringsproblem.

• Den inneholder en invitasjon til å klikke på en lenke for å oppdatere betalingsinformasjonen din.

Selv om ekte selskaper kan kommunisere med deg via e-post, vil ikke legitime selskaper sende e-poster eller tekstmeldinger med en lenke for å oppdatere betalingsinformasjonen din. Phishing-e poster kan gi alvorlige konsekvenser for dem som gir fra seg informasjon, inkludert identitetstyveri.

Oppsummerte tips for å unngå phishing:

• Tenk deg om før du klikker på lenker eller laster ned vedlegg

• Kontroller at nettstedsadresser starter med «https»

• Hold nettleseren din oppdatert

• Bruk brannmur for å holde inntrengere unna

• Ikke godta alle popup-vinduer, trykk heller på «Avbryt»

• Del aldri sensitiv personinformasjon

• Bruk VPN for å beskytte personvernet

Denne artikkelen inneholder annonsert innhold og er bestilt av WhitePress Publishing LTD i London.

Del: