28. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Når du jakter på nye vinterdekk til bilen er det viktig å tenke på det føret du stort sett kjører på i vinterhalvåret. (Foto: Fredrik Diits Vikström)

Vinterdekktest viser: Kvalitet og sikkerhet koster

I Motors vinterdekktest er i år også brukte pigg- og piggfrie dekk med. - De brukte premiumdekkene gjorde det like bra som nye billigdekk, sier Nils Sødal i NAF.
Annonse

I piggdekk-klassen var testvinneren fra 2015, Nokian Hakkapelitta 8, med. Blant de piggfrie dekkene hadde vi med Nokian R2 som var testvinner da det ble lansert i 2015. De brukte dekkene hadde god mønsterdybde, men er altså åtte år gamle. Likevel klarte de seg like godt som nye billigdekk, mens forskjellen til nye premiumdekk var tydelig. 

-Vårt råd er utvetydig. Velg kvalitet fremfor pris, det lønner seg både på kort og lang sikt, sier Sødal.

Annonse

– Det er ikke slik at det er bedre å kjøpe nye billigdekk med fersk og myk gummi fremfor å beholde et gammelt premiumdekk, fortsetter han.

NAF anbefaler at du har minst 4 millimeter mønsterdybde på vinterdekkene. Derfor bør du sjekke mønsterdybden før du avgjør om du skal beholde dem en sesong til.

Kvalitetsdekkene er best
Når du jakter på nye vinterdekk til bilen er det viktig å tenke på det føret du stort sett kjører på i vinterhalvåret. Ingen vinterdekk er like gode på alle typer forhold. Noen er best på snø, men ikke like bra på barmark.

– Siden du ikke finner dekk som er like bra på alt føre, må du velge dekk utfra det vinterføret du kjører mest på. Sjekk deltestene og finn dekket som passer for ditt behov, sier Sødal.

De tre beste piggdekkene i årets test illustrerer dette. Testvinneren Nokian Hakkapelitta 10 er suverent på is, mens Michelin X-Ice North 4 imponerer på barmark. Goodyear UltraGrip Arctic 2 på sin side er bra på bråbremsing og viste korte bremsestrekninger på alle typer underlag.

Det samme ser vi blant de piggfrie dekkene. Testvinneren Continental VikingContact 7 er i toppen på nesten alle deltestene. Selv med fine egenskaper på realt vinterføre, presterer Continental også veldig bra på barmark. Goodyears piggfrie dekk er vinneren på asfalt, særlig våt asfalt. Mens Nokians nyeste piggfrie vinterdekk er best på snø og is.

– Når vi ser hvilke dekk som kommer best ut i testene våre hvert år, viser det at sikkerhet koster. Det er de såkalte premiumdekkene som gir deg trygge bilturer om vinteren. Dekkene er bilens kontakt med bakken. Derfor er det viktig å investere i gode dekk så du og dine kommer vel frem, sier Nils Sødal.

Alle detaljer om vinterdekktesten finner du på motor.no 

Del:
Annonse