Det er godt å kose seg innendørs nå som det blir kaldere ute. Dette gjelder ikke bare for oss mennesker. Det gjelder også for mus. Dessuten er de som regel sultne.
Forebygging er viktig
På muse-menyen står gjerne bilseter, isolasjonsmateriale og ledninger – sistnevnte ofte med driftsstans og kostbare kortslutninger som følge. Mus kan også finne bilens registerreim smakfull. Det ender fort med fullt og kostbart motorhavari om du er uheldig.
Hvert eneste år spiser norske mus biler og campingvogner for et tosifret millionbeløp. Det viser tall fra forsikringsbransjen.
– Hvis du finner muselort i garasjen er det ekstra viktig å være på vakt, så de ikke flytter inn permanent. Eller enda verre at de flytter inn i bilen. Derfor er det alltid smart å tenke forebygging, sier NAF-rådgiveren.
– Vedstabler, tørkepapir, pussekluter, arbeidsklær og slike ting er populære boplasser for mus. Alt som musene trives i eller spiser bør vekk eller i lukkede plastkasser, oppfordrer Sødal.
Bort med fristelsene inne i bilen eller campingvogna
Kjeks, pastiller, sjokolade og nøtter er det mange som har liggende i bilen. Dette er godsaker også for mus. Derfor må du rydde bilen for disse fristelsene. Få ut gammelt sjokolade- og ispapir og støvsug brødsmuler og slike ting.
– Vinter-lagrer du bobil, campingvogn eller en veteranbil bør disse sjekkes regelmessig igjennom vinteren. Minst en gang i måneden, mener Sødal.
Skulle du være uheldig å få mus i garasjen finnes det hjelpemidler. Elektroniske muse-jagere kan kjøpes til en rimelig penge. Disse plugges rett i stikkontakten og lager en høyfrekvent lyd som skal skremme vekk skadedyrene.
Ellers er de gode, gammeldagse musefellene fortsatt det sikreste. Disse finnes nå i ulike og varianter, også som elektriske, om du ikke er komfortabel med den tradisjonelle fella med bøyle og fjær.
– Er du uheldig og får en muse-skade i bilen, dekkes dette vanligvis av bilens kaskoforsikring. Derfor bør du tenke deg om hvis veteranbilen, den skattede kabrioleten eller campingvogna vinterlagres uten forsikring, minner Sødal om helt til slutt.
FLERE SAKER
NAF: – Ikke følg etter skadet vilt – tenk egen sikkerhet
39 personer druknet i sommer – ingen i Buskerud
Bli med på å gjøre en forskjell for naturen denne helgen