29. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Frelsesarmeen har de seneste årene hatt en kraftig vekst i sine matkøer. Spesielt stor er pågangen frem mot jul. (Foto: Mette Randem)

ØKONOMI: Julefeiringen står i fare for mange nordmenn

Hver femte nordmann kan komme til å droppe hele eller deler av årets julefeiring på grunn av dårligere økonomi. Det kommer frem i en ny undersøkelse gjort av Opinion for Frelsesarmeen.
Annonse

Én av fem nordmenn svarer at de er bekymret for om de har råd til å feire jul i år, med alt den inneholder av julemat, julegaver og sosiale sammenkomster. 

– Det er mange som ser at det blir vanskelig å få til en julefeiring i år. Utgifter til livsnødvendige ting som mat, varme og bolig har skutt i taket de seneste årene, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad.

Annonse

Tøffest for de som allerede har lite
Gjennom Opinion spør Frelsesarmeen hvert kvartal et landsrepresentativt utvalg om endringene i sin økonomiske situasjon og hvilke konsekvenser det får. Dette for å kunne vite mer om behovet for hjelp og omsorg ute i samfunnet og vurdere denne opp mot hjelpen Frelsesarmeen gir. 

Fra 3. til 4. kvartal har de som svarer at de har utfordrende økonomi økt fra 23 til 27 prosent. I denne gruppen er det hele tre av fem som svarer at de er bekymret for at de ikke har råd til jul i år.

– Frelsesarmeen hjalp rekordmange frem mot, og i jula i fjor. I år ser det ut til at det blir enda flere som trenger vår hjelp til alt fra mat, klær, gaver og fellesskap, sier Herikstad.

Legger seg sultne
Blant de med utfordrende økonomi svarer åtte av 10 (82 %) at de har kjøpt mindre mat eller mindre sunn mat det siste halve året og én av fire har lagt seg sulten den siste tiden.

– Det er en økning i nordmenn som svarer at de har en utfordrende økonomi fra august. For flere enn hver fjerde nordmann er det nå vanskelig å få endene til å møtes. Dette bekymrer oss og er noe vi også merker de 70 stedene rundt omkring i landet der vi deler ut mat. Folk har ikke råd til det aller mest nødvendige, sier Herikstad.

Undersøkelsen ble utført av Opinion i uke 41 og 42 med 2012 respondenter i et landsrepresentativt utvalg. 

– Flere har fått utfordrende økonomi det siste kvartalet, forteller assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad.
Del:
Annonse