23. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Redningsskøytene blir ofte kalt ut for søk etter omkomne. (Illustrasjon: Redningsselskapet)

Redningsselskapet: Fire personer druknet i oktober

Fire personer omkom i drukningsulykker i oktober. Så langt i år har 73 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.
Annonse

Siden 2017 har Redningsselskapet registrert mellom fem og 14 drukningsulykker i oktober måned.

– Det er positivt med en nedgang i oktober i år, selv om fire ulykker alltid er fire for mange. Vi håper på samme utvikling i månedene framover, og ser fram til at den nye fiskeri- og havministeren Cecilie Myrseth følger opp arbeidet med nullvisjon og handlingsplan for drukningsforebygging, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet.

Annonse

Tre fritidsbåtulykker i oktober
Tre av ulykkene i oktober skjedde i forbindelse med fritidsbåt, mens én ulykke er registrert som fall fra land. 

I Trøndelag omkom en mann i 20-årene etter et båtvelt på en innsjø i Overhalla kommune. Den andre mannen som var om bord, klarte å svømme i land. I Namsos kommune, også det i Trøndelag, ble en mann i slutten av 70-årene funnet livløs i sjøen i nærheten av en båtbrygge. I Sømna kommune i Nordland druknet en mann, sannsynligvis etter fall mellom båten og brygga.

I Rogaland ble en mann i 30-årene funnet omkommet i et vann i Klepp kommune. Hendelsesforløp og når vedkommende havnet i vannet er så langt ikke kjent. 

Av de 73 som har omkommet så langt i år, er hele 93 prosent (68 personer) menn. 61 prosent er fra 40 år og oppover. 

Kaldt og glatt
Fall fra land er den desidert vanligste ulykkestypen i november og desember, etterfulgt av drukning fra fritidsbåt og etter fall gjennom is. 

– Det kan være sleipt og isete rundt sjø og vann på senhøsten og tidlig vinter. Da er det ekstra viktig å passe godt på seg selv, både når man går langs bryggekanten etter julebordet eller skal fjerne snø fra båten, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

– Hvert år er det dessverre flere som drukner etter å ha falt mellom båt og brygge. Ta gjerne på flytevest når du sjekker båten, og vit at det er mulig å komme seg opp igjen om du er uheldig. Vi oppfordrer også alle båthavner til å sjekke at sikkerhetsutstyr som stiger, belysning og livbøyer er på plass og i god stand, sier Tanja Krangnes.

• Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger. 

• Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt. 

• Drukninger i utlandet: En norsk mann i 70-årene omkom i en badeulykke i Marbella i Spania i oktober. Så langt har Redningsselskapet registrert fire ulykker der norske statsborgere har druknet utlands.

Del:
Annonse