10. desember 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Olav Aas og Ulabrand med en nyinnspilling av Julekveld på Opstad.

PLATESLIPP: Julekveld med Ulabrand

For nesten 15 år siden spilte Ulabrand inn Julekveld på Opstad. Et dikt, eller vise, ført i pennen av lyrikeren, gatesangeren og løsgjengeren Hans Aleksander Hansen. En låt du finner på Ulabrands andre album, Ulabrand II fra 2009.
Annonse

I august 1983 døde Hans Aleksander Hansen. 40 år senere – i august 2023 gikk Ulabrand i studio med visa på nytt. Og nå er resultatet her. Og for et resultat.

Til arbeidshuset vil vi hente
den stemningen vi engang kjente.
Da moder alle lysa tente
og store pakker var i vente.
Vi er de samme gutta nå.

Annonse

Den siste linja i åpningsverset gjør låtskriver Trond Wagelid, produsent Trond Nilsen og bandet en genistrek med. Den opptrer i originalteksten kun denne ene gangen. Men i Ulabrand sin versjon er setningen med på å bygge bru mellom versene og jeg trur du hører den sju ganger… og måten det gjøres på høyner også teksten. I hvert fall opplever jeg det sånn.

Den er med på å gi ekstra liv, spenning og dynamikk til både teksten og melodien. Den versjonen som kommer nå er så «vakker og mektig» at det har satt seg en sånn «Fairytale of New York-feeling» i huset her. For ikke å snakke om i øregangene.

Men mye av stemningen skal også Hokksund mannskor få «skylda» for. Ulabrand har altså hentet inn Hokksund mannskor på denne låten da den ifølge Trond Wagelid bare ba om et mannesterkt kor. Og Hokksund mannskor falt helt naturlig inn i det lydbildet vi ønsket fortsetter han.

Hokksund Mannskor er en viktig brikke i denne innspillingen.

I kveld vil julebukken stange
opp hjertedøra hos de mange
Vi sitter i «vår lille trange»
og lar oss inn av lyset fange
Det skinner i den mørke vrå.
Vi er de samme gutta nå.

Om Ulabrand eller Hokksund mannskor er de samme gutta nå som i 2009 skal ikke jeg ha sagt så mye om. Men Trond Wagelid har lenge følt at det var noe som manglet på denne låten og da det var tid for å spille inn låten fant vi ut at vår produsent Trond Nilsen faktisk også er dirigent for Hokksund mannskor, sier han.

Og da falt alle biter på plass. Mannskoret tente også på ideen om å gjøre låten sammen med Ulabrand så da brettet de opp skjorte-ermene og satte i gang med øvelser rundt denne låten. En låt som nå gis ut på plateselskapet Grammofon og finnes på alle strømmetjenester.

I fantasien vil vi lytte
til julesang i hus og hytte.
Vi skulle gjerne livet bytte.
Er slike tanker uten nytte?
-Her kommer dine arme små-
Vi er de samme gutta nå.

Slik ser coveret ut til den nye plata som også kan høres på alle strømmetjenester.

På meg virker det som om stemmen til Olav Aas er konstruert for å formidle Hans Aleksander Hansen sine tekster. Det er noe med klangen i stemmen og innlevelsen som virkelig gjør det troverdig. Og det har jeg ment siden jeg hørte debutalbumet til Ulabrand i 2008. Gjengen debuterte jo med et album spekket med tekster av Hans Aleksander Hansen og melodier av Trond Wagelid. Også på oppfølgeren Ulabrand II finnes det altså tekster av Hans Aleksander. Også denne som nå gis ut på nytt, sterkt omarbeidet.

Trond Wagelid på bass, Terje Wagelid på gitar, Olav Aas på vokal, John Wennberg på trommer, Mikael Krømer på fele, Hokksund mannskor og produsent og keyboardist Trond Nilsen har skaffet meg en ny julefavoritt med denne innspillingen.

En låt som på min spilleliste får plassen mellom Silent Night og Fairytale in New York. Trodde ikke at det var plass til noen der, men så mektig, rått, vakkert og stemningsfull er dette verket som kom på alle strømmetjenester i natt.

Allerede ved første lytt fikk jeg «Fairytale of New York-feeling» i huset her. Og den gir seg neppe før jula er over. Låta er så fin og det låter så bra at jeg allerede nå gleder meg til neste jul. Og jula etter det igjen.

I min verden er en ny juleklassiker født!

Tor Kenneth Talmo
Anmelder

Del:
Annonse