25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kanskje Norges største røykvarsler skal minne oss på å sjekke batteriene fredag, men ikke i Eiker-bygdene.

Kampanje med kjempevarsler du ikke får se i Eiker-bygdene

Med en røykvarsler i kjempestørrelse ønsker Drammensregionens brannvesen å skape oppmerksomhet rundt Røykvarslerdagen 1. desember. Men den kommer ikke til Eiker-bygdene.
Annonse

DRBV vil derimot markere Røykvarslerdagen med stands i Vestfossen, Mjøndalen og Krokstadelva ved Buskerud storsenter. Det skjer etter kl. 15.00 ved senteret.

Det er ikke hver dag vi kan se en «levende» røykvarsler, men fredag 1. desember kan vi faktisk det, om du befinner deg i Svelvik eller Drammen sentrum. Da er det nemlig Røykvarslerens dag, og Drammensregionens brannvesen markerer det ved å dra på tur med det som muligens er Norges største røykvarsler.

Annonse

– Vi har prøvd å google litt, men har ikke funnet noen som er større. Den er såpass stor at den må gå sidelengs ut døråpningen, og jeg mistenker at det i hvert fall er den største i denne regionen, smiler informasjonskonsulent i Drammensregionens brannvesen, Kristin Grydeland.

Røykvarslerkostymet er 120 cm i diameter, og som på røykvarslere flest har den også en testknapp hvor man kan sjekke om den fungerer.

– Å ha fungerende røykvarslere i boligen din er det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet. For å minne folk på å sjekke røykvarslerne sine ville vi gjøre noe som folk legger merke til, og vi tenkte at en stor røykvarsler ville være en morsom måte å skape oppmerksomhet på, sier Grydeland.

Røykvarslerdagen 1. desember er dagen da brannvesen over hele landet oppfordrer alle innbyggere til å sjekke at røykvarslerne i boligen virker som de skal. Mange personer har gjort det til en fast rutine å bytte batterier i røykvarsleren nettopp denne dagen.

Røykvarslere går ut på dato
Brannvesenet planlegger å turnere med varsleren i Svelvik og Drammen sentrum på dagtid på fredag. Da vil de samtidig dele ut røykvarslerbatterier, drops og gode råd til de forbipasserende.

– I år har vi i tillegg fokus på at røykvarslere er ferskvare. De går faktisk ut på dato, men det er det mange som ikke er klar over. Det er fort gjort å glemme hvor lenge varsleren har hengt i taket, forteller Grydeland, som råder folk til å sjekke datoen på baksiden av røykvarsleren.

Er de 10 år gamle eller mer bør man nemlig bytte røykvarslere, lyder rådet fra brannvesenet. I tillegg skal du ha så mange røykvarslere hjemme at de kan høres godt i alle oppholdsrom og soverom, selv når dørene er lukket.

Del:
Annonse