28. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kim Mogen Myhre i Øvre Eiker Senterparti.

Budsjett – en vanskelig «øvelse» for folkevalgte og ansatte

Budsjett for 2024 og planperioden 2024-2027 er vedtatt i Øvre Eiker. Men budsjett er en krevende øvelse for både nye og erfarne folkevalgte.
Annonse

37 representanter er valgt til å forvalte kommunens pengesekk på best mulig måte. Det er et stort ansvar som berører mange. Selvfølgelig skulle vi alle ønsket at pengesekken var større, men vi må forholde oss til det vi har.

Senterpartiet håpet at flertallet ville støtte flere av våre forslag, men det er positivt at flertallet har samme fokus på vedlikeholdsetterslep på våre bygg, ønske om flere ansatte i skole og barnehage, fokus på folkehelse og tidlig innsats, midler til å ferdigstille garderobe og kjøkken på Ormåsen barnehage og trykte læremidler.

Annonse

Det er også hyggelig at flertallet støttet midler til grendeutvalgene, skolehage og etablering av urnelund på Fiskum i 2025. Det samme gjelder tilleggspunktene i omstillingsprogrammet om å se på kostnadene av bilparken og ikke lovpålagte oppgaver.

Senterpartiet håpet at flertallet ville støtte våre forslag om midler til drift og vedlikehold av kommunens eldste bygg; Fiskum gamle kirke, økte bevilgning til hjelpemidler til hjemmeboende og med lavere gebyr på renovasjon (RfD) med tre tømminger uten inngangsavgift Det ønsket ikke flertallet å støtte.

Saken som har fått mest omtale er flertallets ønske om å øke antall plasser vi kjøper på Villa Skaar til 24 langtidsplasser og videre økning til 54 fra 2027. Senterpartiet er ikke imot kjøp av private plasser som et supplement til kommunale plasser. Det Senterpartiet er imot er å kjøpe tjenester før vi vet hva vi har behov for og hva konsekvensene er. Derfor fremmet Senterpartiet et forslag om å se på konsekvensen av kjøp av plasser både i formannskapet og kommunestyret, men ble nedstemt.

Kjøpe av private plasser skal dekkes inn med 27 millioner. Dette er beløpet kommunedirektøren ønsket å øke budsjettet til helse og velferdsseksjonen med. Utvalg 4 – Helse og velferd, har fått presentert at deler av disse midlene allerede er brukt, blant annet på hjemmesykepleien og institusjonsbaserte tjenester.

I tillegg skal seksjonen spare ca. seks millioner kroner. Hvilke konsekvenser dette vil få vet vi ikke siden flertallet ikke ville være med på Senterpartiets forslag.

Ved å utrede konsekvensene ville også representanten Sveaas og jeg fått klart svar på hva en privat plass koster kontra en plass på Eikertun helsehus; er det kommunenes kurdøgnspris eller ikke som gjelder.

Det var vedtatt midler til å utvikle Eikertun helsehus. Flertallet, bestående av de fire samarbeidspartiene på borgerlig side, har nå fjernet disse midlene med unntak av fem millioner i 2027.

Kjøkkenet på Eikertun helsehus må erstattes, det vet vi. Hjemmetjenesten har for lengst vokst ut av sine lokaler, hjelpemiddelutlånet mangler lager og vaskemuligheter for hjelpemidler, og slik kunne jeg fortsatt. Poenget er at ved ikke å investere i Eikertun helsehus får det negative konsekvenser for ansatte og innbyggere.

Julehøytiden nærmer seg og jeg vil få benytte anledningen til å ønske alle en riktig god jul og ett godt nytt år.

En spesiell hilsen går til alle som skal jobbe i julehøytiden.

Kim Mogen Myhre
Gruppeleder Senterpartiet

Del:
Annonse