25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Mange velger å stå over drikking i januar og ha en hvit måned. Men de store helsegevinstene som påstås av det, kan diskuteres. (Illustrasjon: Alexander Jansen / DRM24)

Hvit januar: Populært fenomen med tvilsom begrunnelse

Hvit januar går som en farsott. I følge alkovettorganisasjonen Av-og-til vurderte hele én av fire å frivillig unngå å drikke alkohol i løpet av januar. Fenomenet er mer populært enn noen gang.
Annonse

Mange av oss har gått inn i det nye året med troen på at 31 hvite dager gir friskere hud, mer energi, bedre søvn, du blir slankere, sover som en sten og kontoen fylles opp.

En drømmestart på året der altså og et kjempeskritt i retning årets sommerkropp.

Annonse

Vi skal ikke bagatellisere
Vi skal ikke bagatellisere alkoholens helsemessige utfordringer. Men vi synes det er nyttig med en liten realitetsorientering. Med et såkalt normalt alkoholforbruk, dog noe forhøyet i desember, er det ikke sikkert at du vil se alle disse helsegevinstene i løpet av en måned, skriver Akan i en pressemelding.

Og dersom du knapt kan vente med det første glasset 1. februar og du fortsetter i samme spor, da er nok sannsynligheten større for at de langsiktige konsekvensene uteblir og at du bør vurdere flere hvite måneder.

En viktig bevisstgjøring
Det viktigste med hvit januar er bevisstgjøring og refleksjon rundt eget forbruk og egen helse. Og at vi tør å prate om posisjonen alkoholen har i vårt samfunn og hvilken betydning den har når vi skal «kose oss».

Vi i Akan mener arbeidsplassen er en av de viktigste forebyggende arenaene. Da er det av betydning at vi senker terskelen for å snakke om alkohol og hvordan vi ønsker å ha det på egen arbeidsplass.

Hvit januar kan være inngang til en tematikk mange gruer seg for å snakke om. Å starte en samtale i lunsjen eller være lederen som tør å spørre hvordan vi vil ha det på egen arbeidsplass, viser omsorg og bidrar til å senke terskler og fremme valgfrihet.

Er januar en antisosial måned?
Aldri har vel januar vært hvitere på Sørlandet og sjeldent har vi trengt å varme oss mer i sosialt selskap, som så langt i år.

Takker du nei til invitasjoner fordi du ikke drikker alkohol eller velger du å ikke invitere noen fordi de har hvit januar? Da kan vi muligens antyde at både ensomhet og ekskludering er en mer nærliggende konsekvens av hvit januar. Det kan ligge mye omsorg og omtanke i en invitasjon. Å være sammen og respektere hverandres valg er viktigere enn noen gang.

Forandring fryder
Ferien er ikke helt det samme uten de ca. 47 ukene vi jobber. Forandring fryder for de fleste av oss og kan bidra til at vi setter mer pris på det vi definerer som goder i livene våre. Å utfordre seg selv, endre noen vaner og være nysgjerrig på disse mulighetene kan være nyttig og berikende.

Dersom hvit januar kan bidra til en normalisering av å si nei, reduserer det ubevisste drikkepresset og fremmer inkludering uavhengig av hva du har i glasset, mener vi hvit januar har verdi. Så kan helsegevinstene være en deilig bonus.

Del:
Annonse