24. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

En aketur med barna kan være en stor nok opplevelse for de minste og er veldig billig om du ikke må reise langt for å få det til.

DNT med tips til vinterferie i siste liten

Selv om du ikke har planlagt vinterferien ennå er det mange muligheter for en aktiv ferie utendørs. DNT har hytter som er åpne hele året. Ikke minst kan de fineste turene være rett utenfor hjemmet.
Annonse

Denne uken har Oslo-regionen vinterferie med vekslende vær. Det blir det også neste uke over Eiker-bygdene når skolene i vårt område tar seg en etterlengtet ferieuke.

Men det er mye å finne på selv i vårt område og på bibliotekene ruster de seg nå til hjemmeferie med ulike aktiviteter.

Annonse

Skolenes vinterferie i ukene åtte og ni betyr pause fra hverdagens aktiviteter og ledig tid for mange skoleelever. Samtidig må mange foreldre jobbe, og dyrtid får konsekvenser for ferieplaner. Langt fra alle reiser bort i vinterferien, viser tall fra NHO reiseliv.

Den Norske Turistforening (DNT) har råd til dem som ikke har planlagt vinterferie ennå eller skal bli hjemme.

– Det er ikke for sent å planlegge en liten tur. Flere av DNTs betjente hytter i fjellet er åpne, vi har enklere ubetjente hytter nært byene og dessuten er naturen alltid åpen og gratis, sier Kristin Oftedal, fagsjef for barn og unge i DNT.

Hun understreker at vi ikke trenger å reise langt eller bruke mye penger for å få vinterferiefølelsen. 

– Bruk fridagene til å finne på noe gøy ute. Hva med aking, å grave en snøhule eller ta middagen med en eventyrstund under stjernene? De aller fleste barn synes det er gøy når de voksne blir med på leken. Så engasjerer du deg, vil også de ha lyst til å være ute, er rådet fra Oftedal. 

DNTs syv tips til vinterferie på sparket:

1. Ta en spontan hyttetur. DNT har over 580 hytter over hele landet, mange av dem ligger like i nærheten av byer og tettsteder. En overnatting er nok for å skape minner for livet: Hva med en natt på en liten koselig koie i skogen, eller et fyr ute i havgapet? 

2. Vintereventyr på en betjent hytte: Om du vil ha maten servert og komme til oppvarmet hytte, er de betjente DNT-hyttene et godt alternativ. Flere av hyttene har aktiviteter for barn i vinterferien. Å spille spill i peisestua om kvelden er veldig koselig.

3. Dra på båltur. Mat smaker ekstra godt ute i naturen, og kan gjøres uansett om du har fri eller ikke. Hvorfor ikke en søndags- mandags- eller lørdagsmiddag i det fri? Rundt flammene kommer gode samtaler og vi senker skuldrene.

4. Skitur. Denne vinteren er det ikke snømangel og du kan du ta med deg familien, venner eller dra alene. I skisporet går kilometerne fort.

5. Akekonkurranse eller vinteraktivitetsdag. Ta med venner og familie ut i naturen, om det er snø kan dere ake eller bygge snøhuler, om det er bart kan dere klatre, leke, ha turbingo eller «boksen går».

6. Måneskinnstur. Den 24. februar er det både vinterferie mange steder, helg og fullmåne, men ikke de helt gode prognosene for å se månen over Eiker-bygdene. Men du kan jo bruke dagen til en «månedskinnstur» med hodelykt like vel. Det kan uansett gi en trolsk stemning og uforglemmelig naturopplevelse.

7. Start planleggingen av turen på hele Norges turportal UT.no eller sjekk DNT-foreningen der du bor på www.DNT.no. Ta med barna på planleggingen og la det være en del av opplevelsen, enten dere skal finne en hytte eller et dagsturmål.

Fakta
DNT har mer enn 580 hytter. På de betjente hyttene ønsker trivelig vertskap velkommen med treretters middag og gode samtaler med andre fjellfolk rundt peisbålet. Selvbetjente hytter har et matlager du kan handle fra, mens på de ubetjente hyttene tar du med alt du trenger. Noen ubetjente hytter bestilles i sin helhet, mens du på de fleste betaler per seng.

Del:
Annonse