29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Sofie Bing som «Belle» får omsider fram kjærligheten i «Udyret» spilt av Magnus Holmen og det hele ender som alle gode eventyr – bra.

Skummelt – spennende – romantisk – og et stykke med mening

I en tid hvor selfies og likes på ulike sosiale medier er det som teller mest for folk flest, kan selv teaterstykker som er skrevet i 1740 blir en vekker. Det greide i hvert fall Nedre Eiker Barne- og Ungdomsteater (NEBUT) med stykket Skjønnheten og Udyret.
Annonse

Det er litt skummelt – det er spennende og det er ikke minst romantisk. Men det er fremfor alt et stykke med mening der vi klart ser at det ikke er utseende som er det viktigste.

Hvis du ikke kjenner historien fra før så gir kunstnerisk ansvarlig Robert Piros deg en kjapp oppdatering før selve forestillingen på to timer med innlagt pause begynner.

Annonse

Det handler altså om en pris som bor på et stort slott og som har alt han kan ønske seg. Sånt blir du selvopptatt og egoistisk av – i hvert fal mange av oss. En dag kommer en tiggerkvinne til slottet og ber om husly for den strenge vinterkulden. Men prisen viser henne bort fordi hun ser frastøtende ut.

Hun advarer ham og sier at skjønnheten kommer innenfra og forvandler seg til en nydelig kvinne. Prinsen ber om unnskyldning, men ettersom prinsen ikke har kjærlighet i sitt hjerte, forvandles han til det udyret vi får følge gjennom hele forestillingen.

Hvis han ikke finner ekte kjærlighet før rosen han fikk av tiggerkonen, visner helt, vil han og resten av hoffet hans forbli slik de er – han som et udyr og hoffet som levende gjenstander.


Enorm innsats
NEBUT har satt opp dette stykket før, men årets versjon er noe endret fra den forrige. Blant annet var det tatt inn en fornøyelig sekvens om et galehus der skuespillerne virkelig fikk utfolde seg.

Det har vært øvelser og forberedelser siden i fjor og det ligger tusenvis av timer bak en slik forestilling. Det gjelder ikke bare skuespillerne, men også foreldre og foresatte som virkelig har jobbet på med alle praktiske gjøremål. Og det «oser» av profesjonalitet fra du kommer inn dørene på samfunnshuset i Mjøndalen til du går ut. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

At store deler av de gamle kulissene ble kastet for vel to år siden på grunn av plassmangel, gjorde det ikke mindre arbeidskrevende. I år måtte det nemlig bygges nye, og det er ikke småtteri vi snakker om her.


Gode prestasjoner
Det er to grupper som spiller dette stykket for at det ikke skal bli for stor belastning på den enkelte. Hovedrollene er derfor fordelt, og i gruppe A er det Mathea Løtveit Tofteng som spiller Skjønnheten, og i gruppe B er det Sofie Bing som har denne rollen. Udyret veksler mellom Nikolai Fallo og Magnus Holmen.

En annen og helt sentral rolle er beileren Gaston. Han spilles av brødrene Even og Anders M. Pedersen. Bare denne rollen er en god nok grunn til å komme å se dette stykket.

Både sang- og skuespillerprestasjonene er langt over det vi kan forvente av et barne- og ungdomsteater som gjør dette på hobbybasis. Men det ligger mye trening og terping bak alle innslagene i stykket. Det er også imponerende hvordan skuespillerne selv forvandler scenen raskt og enkelt, selv om det kanskje blir litt for mange sceneskifter underveis.


Ikke for de minste
Ta med barn og barnebarn. Det er vår klare oppfordring og det er mulig å skaffe seg billetter fortsatt til noen av forestillingene. Stykket skal spilles til og med neste helg. Men vi anbefaler ikke å ta med de minste barna her.

Det er høye skrik, smell og skumle scener som de yngste ikke helt skjønner. Derfor passer ikke denne for de helt yngste.

Alle andre som var på lørdagens premiere for B-gruppen, var i hvert fall fornøyd og det hele endte med stående applaus og mange lovord. Det ble også delt ut blomster til alle involverte og en ekstra takk til kunstnerisk ansvarlige Robert Piros og Marcus Rooth og sanginstruktør Mari Elise Dowerdock-Joynt.
Del:
Annonse