Varselet sier:
Vannføringen vil øke raskt i små og middels store elver, fra mandag morgen særlig vest for Oslo. Utover i uka vil vannføringen vil øke i de større elvene, særlig Glomma og Gudbrandsdalslågen. Prognosene er usikre for både mengder og plassering og det kan komme en oppjustering av farenivået til oransje nivå i første omgang.
NVE varsler gult farenivå for flom og jordskred for deler av Østlandet og sørlig del av Trøndelag for mandag. Årsaken er et svært vått værsystem som beveger seg sørøst fra og opp mot Norge. Det er fremdeles stor usikkerhet hvordan været vil utvikle seg og plasseringen av nedbøren, men det må forventes at varselet kan bli oppjustert søndag eller mandag.
Stor usikkerhet knyttet til utviklingen av farenivået
– Det er fremdeles tidlig og det er derfor stor usikkerhet knyttet til hvordan været vil utvikle seg og treffe Norge mandag ettermiddag, men vi ønsker allerede nå å informere om at det gule farevarselet vi har sendt ut i dag kan bli oppjustert til høyere farenivå, sier flomvakt Sjur Kolberg.
Det har vært en våt sommer og det er mye vann i bakken, og dersom været treffer Østlandet og sørlige deler av Trøndelag vil det raskt kunne utvikle seg til en alvorlig situasjon, med stor fare for flom og jordskred utsatte plasser. Det vil få konsekvenser for fremkommelighet, og føre til ødeleggelser på vei og bebyggelse.
Bruk helgen til å gjøre forebyggende tiltak
– Vi oppfordrer alle til å benytte helgen til å gjøre forebyggende tiltak. Ta en runde i hagen og rydd stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for grus, søppel, kvist og løv. Flytt hagemøbler og verdisaker vekk fra områder som kan bli oversvømt. Dette gjelder også eiere av campingvogner, bileiere, og bønder som har rundballer liggende på utsatte områder, sier flomvakt Sjur Kolberg.
NVE følger situasjonen tett, i dialog med Meteorologisk institutt, og er også i kontakt med Statsforvaltere, Statens vegvesen og kraftregulanter.
– Vi gjør nye vurderinger på søndag og mandag, og vi anbefaler alle om å abonnere på farevarsler fra NVE, sier flomvakt Sjur Kolberg.
Drammenselva er allerede flomstor tett oppunder gult nivå. Lørdag kveld kl. 20.30 var det en vannføring på 1.018.440 kubikkmeter i sekunder som gikk under Mjøndalen Bru. Vannstanden er på 1,622 meter over det som betegnes som normalt for årstiden.
Det skal med andre ord ikke mye til før vi får en flomsituasjon her som kan gjøre stor skade.
Mandag og tirsdag er det varslet myer nedbør i distriktet vårt, men det er i første rekke nedbøren som kommer nord for oss som vil påvirke flomfaren.
FLERE SAKER
Fortsatt populær: Jørn Hoel-konsert utsolgt i lang tid
Ny utstilling fra Eikermalerne på Aker Gård
VIF gruset Stoppen 14-1 og ble seriemestere