7. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Anleggsarbeidet med den nye herregårdshaven er i full gang på Fossesholm. (Fotos: Fossesholm)

Herregårdshaven på Fossesholm tar form

Arbeidet med å gjenskape 1700-tallshaven på Fossesholm Herregård skrider stadig fremover. I forrige uke kom de første plantene på plass, i det som atter skal bli «Eikers flotteste have».
Annonse

Mange har nok registrert at gravemaskinene er i gang ved den gamle herregården. Det er prakthaven fra 1700-tallet som skal gjenskapes. For Ellen Pauline Steen er det fruktene av 20 års arbeid som begynner å ta form:

– Vi har alltid visst at det hadde vært en have på Fossesholm, og sogneprest Hans Strøm skreiv allerede i 1784 at den var Eikers største og flotteste. Men ut over det visste vi veldig lite om hvordan den hadde sett ut, kan Steen fortelle.

Annonse

Løsningen på mysteriet skulle vise seg å ligge i bakken, bokstavelig talt. Gjennom en rekke havearkeologiske undersøkelser har den gamle haven avslørt hemmelighetene sine:

– Blant annet har vi funnet grusganger, plantehull og leirsettinger som viser hvor det en gang lå terrasser» forteller Steen.

Herregårdshaven var en geometrisk barokkhage og skal gjenskapes i tidsriktig stil.

– Og nå er vi såpass sikre på helheten at vi tør å gå i gang med å anlegge haven på nytt, sier hun.

Finansiering kom på plass takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Haven var en kombinert pryd- og nyttehave, som var vanlig på 1700-tallet. Nærmest hovedbygningen lå det prydparterrer med blomster og sirlig klippede hekker. Grønnsaksbedene lå i den nedre delen av haven.

– Målet er å dyrke haven organisk, ved hjelp av 1700-tallets dyrkningsmetoder», forteller Steen.

Prydparterrene tar form på Fossesholm.

– Og vi jobber for at haven skal bli en læringsarena, i tillegg til en vakker park som er åpen for alle. For eksempel planlegger vi kurs i poding og kompostering, sier Ellen.

– Blir dette Eikers største og flotteste have?

– Det blir i alle fall den flotteste, avslutter Steen.

Gartner Kjell Anders Lier planter en av over 600 buksbombusker, som skal bli til sirlige små hekker i prydhaven.
Del:
Annonse