12. desember 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

TOMMEL OPP: Tore Opdal Hansen (H), fylkesordfører i Buskerud. (Foto: BFK)

Buskerud: Ingen videregående skoler legges ned

Mandag formiddag la fylkeskommunedirektør Jan Sivert Jøsendal fram sitt forslag til budsjett 2025 og økonomiplan 2025-2028. Her ble samtlige videregående skoler fredet mot nedleggelse.
Annonse

Det samme gjelder idrettstilbudene ved St. Hallvard videregående, Drammen videregående og Gol videregående, samt dans og dramatilbudet ved St. Hallvard videregående, melder DRM24.

– Vi har klart å bevare Numedal videregående skole som er viktig for bo- og arbeidsmarkedet i Numedal, idrettstilbudene ved St. Hallvard videregående, Drammen videregående og Gol videregående, samt dans og dramatilbudet ved St. Hallvard videregående, sier fylkeskommunedirektøren.

Annonse

– Hovedprofilen i budsjettforslaget bygger på å bidra til god samfunnsutvikling gjennom innenforskap, og styrke forutsetningene for omstilling og verdiskaping, sier Jan Sivert Jøsendal.

I forslaget legges det opp til at ingen av Buskerud fylkeskommunes 12 videregående skoler legges ned.

– I tillegg til et noe justert opplæringstilbud som fortsatt vil ha god bredde på tilbudene i regionene, ivaretar forslaget også prosjekt «Fremtidens Skole», Ungt Entreprenørskap og fortsatt satsing på lærekandidater.

Økonomisk omstilling
Buskerud fylkeskommune må som følge av manglende inntekter fra staten omstille og redusere tilbudet til innbyggerne med 250 millioner kroner, økende til 300 millioner kroner de neste årene.

Omstillingen vil berøre hele den fylkeskommunale driften. Det betyr tiltak innenfor skole, tannhelse, samferdsel, kollektivtrafikk, kultur og administrasjon.

– Fylkeskommunen startet dette året med en omstillingsutfordring på mellom 250 – 300 millioner kroner, og det er jo i Buskeruds historie og i hele kommunesektorens historie, en av de største omstillingene vi har stått ovenfor noen gang. Nå viser det vi har gjort at det har begynt å få effekt, poengterer Jøsendal.

Da statsbudsjettet ble lagt frem fikk Buskerud 22 millioner kroner mindre enn forventet, mens den siste pakken fra Regjeringen (1. november) tilfører 34 millioner kroner.

– Det er jo et armslag til oss, men dessverre, det monner ikke i den store omstillingen vår, dessverre.

– Hva har vært det vanskeligste?

– Vi gjorde noen veldig krevende prioriteringer når vi gikk inn i nye Buskerud. Det tror jeg veldig mange ute på skolene og tjenesteområdene våre som kultur, samfunn og samferdsel har merket. Veldig mye er rettet mot opplæring og kompetanse. Der ser vi at summen av tiltak vil berøre mange. Vi har gjort noe med linjetilbudene våre, og vi foreslår flere tiltak som går på administrasjon. Summen av alt dette berører mange. Vi ser helt klart at dette skulle vi gjerne unngått, sier Jøsendal.

– Helt på tampen har vi klart å finne midler til å videreføre tilbudet til Brakar. Der var det opprinnelig lagt til grunn at vi skulle ta ned kollektivtilbudet med 31 millioner kroner i 2025. Nå slipper vi det, og det tror jeg alle er glad for, sier han.

Dette skjer fremover
Både budsjettet og økonomiplanen bygger på retningssaken fylkestinget vedtok i juni i år og vedtatte resultatmål for forsvarlig økonomisk styring.

Fylkestinget har bedt om at det legges frem forslag til innsparinger som gir et netto driftsresultat på 3 prosent, hvor også 4 prosent belyses.

Dette var grunnlaget for de foreløpige forslagene som ble presentert i fylkesutvalgets budsjettseminar 4. september.

Den endelige beslutningen om innsparingene blir tatt av fylkespolitikerne.

Årsbudsjett for 2025 og økonomiplan 2025-2028 blir politisk behandlet i fylkesutvalget 19 og 20. november og vedtas i fylkestinget 16. og 17. desember.

Del:
Annonse