Metallheads Against Bullying er en organisasjon som ble startet i 2015 og som hovedsakelig består av 30 frivillige personer med såkalt egenerfaring. Det betyr at de har blitt utsatt for mobbing og trakassering og endt opp som rusmisbrukere.
Organisasjonens stifter, Leif Munkelien, forklarte navnet med at «metall-folk» var noen av de mer inkluderende som finnes og hodeskallen de bruker i logoen gjør ingen forskjell på hvit eller farget – legning eller meninger. For den viser at alle er like – i bunn og grunn.
Utstrakt problem
Mobbing er som kjent et utstrakt problem der én av åtte mobbes daglig, men mange forsøker å skjule omfanget av det. Det gjelder også i skoleverket og fra publikum i salen fikk vi høre at rektorer og lærere ikke ville at elevene skulle svare på spørsmål om mobbing i ulike undersøkelser.
Men mobbing er ikke bare et ungdomsfenomen på sosiale medier. I arbeidslivet mobbes det i like stor grad og det er anslått at 100.000 mennesker mobbes på arbeidsplassen hver dag. I tillegg er det minst én som tar sitt eget liv hver uke på grunn av mobbing. Leif Munkelien inviterte derfor publikum med gjennom en rekke spørsmål om hvorfor vi mobber og hvor barn får sine holdninger fra.
Lang og trist historie
Liam Emil Indsetviken er opprinnelig fra Modum, men har tilbrakt mye av sin ungdomstid i Hokksund på ulike barneverninstitusjoner i tillegg til et lengre fengselsopphold.
Han var også en del av det høyreekstreme miljøet i Hokksund på 90-tallet. Bakgrunnen for det skal være at det var et miljø hvor han ble tatt imot med åpne armer og ble sett. Etter hvert innså han at tankegodset til dette miljøet ikke holdt mål og kom seg ut av det.
Liam holdt en fortelling på nærmere halvannen time, nesten fra fødselen, gjennom oppveksten og fram til i dag hvor han reiser rundt og holder foredrag for elever og foreldre. Han historie var lang og trist, og ble fortalt uten veldig mange hemninger og i en språkdrakt som ikke passet for de barna som var med foreldrene sine på dette møtet. Et møte som ikke var beregnet for mindreårige. Han kunne med fordel kuttet ut halvparten og likevel fått fram poenget. Det var noen av reaksjonene etter det lange foredraget hans.
Liam kom også med en rekke påstander som at ansatte på barneverninstitusjonene langet narkotika, uten at det ble nærmere dokumentert. Han tegnet til slutt et bilde der det var håp for alle – uansett hvor jævlig det hadde vært, men at det kostet å komme seg på beina igjen – slik det har gjort for ham.
Mobbing i skolene
Torsdagens møte ble avsluttet med en runde med spørsmål og kommentarer fra salen. Her kom det fram at lokale skoler og skoleledelse har skjult mobbetall og at elever gis beskjed om å ikke rapportere mobbing i nasjonale undersøkelser.
Flere trakk fram Vestfossen Ungdomsskole som et dårlig eksempel hvor elever har flyttet fra, og hvor det har vært selvmordsforsøk på grunn av mobbing.
Det ble også gitt flere andre tilfeller uten at vi kan gå i detalj på det her.
Forut for kveldens møte hadde de to fra Metallheads Against Bullying, møte med ungdommene på Hokksund Ungdomsskole. Foredragene var ikke helt like, men i hovedsak omhandlet samme tema.
FLERE SAKER
Tøff økonomisk situasjon for MIF Fotball – må slankes på alle plan
Fullsatt på felles julekonsert i Vestfossen Kulturkirke
Skal ha nedbrenningsøvelse – varsler mye røyk og flammer