– Antall omkomne i drukningsulykker i første halvår er det laveste vi har registrert. Vi håper denne utviklingen fortsetter gjennom sommeren, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.
10 av de 15 drukningsulykkene i første halvår skjedde fra fritidsbåt. Av disse omkom én person fra kajakk og én fra kano. Fire personer druknet etter fall fra land, og én person omkom fra et næringsfartøy.
13 menn og to kvinner mistet livet i drukningsulykker i første halvår. Av disse var 10 eldre enn 60 år. Ingen barn har druknet så langt i år.
– Forebygging må styrkes videre
Redningsselskapet har ikke en enkel forklaring på de lave tallene, men påpeker at antall drukningsulykker varierer fra år til år og at nedgangen kan skyldes tilfeldig variasjon. Samtidig har våren og forsommeren vært preget av kjøligere vær i store deler av landet og færre bade- og båtdager, som redusere eksponering og risiko.
– Det har også vært større oppmerksomhet rundt drukningsulykker de siste årene, og Redningsselskapet og mange andre aktører har økt innsatsen for å fremme vannkompetanse, blant annet gjennom holdningskampanjer og opplæring. Vi håper at vi begynner å se effekten av dette, sier Krangnes, som understreker at én drukningsulykke er én for mye.
– Vi må ikke slå oss til ro nå. Juli og august er vanligvis de mest ulykkesutsatte månedene, og en enkelt hendelse kan endre bildet dramatisk. Lavere tall så langt i år gir oss en viktig påminnelse: Forebygging nytter – og må styrkes videre, sier Krangnes.
Tre drukningsulykker i juni
I juni mistet tre personer livet i drukningsulykker. Alle ulykkene skjedde fra fritidsbåt:
• Buskerud: En 70 år gammel mann mistet livet etter at båten hans kantret under en fisketur på Strandavatnet i Hol kommune.
• Finnmark: En mann i 80-årene omkom etter at han falt ut av båten under en fisketur på Langfjordvannet i Sør-Varanger kommune.
• Vestfold: En mann i 60-årene ble funnet omkommet i sjøen i Larvik kommune etter en leteaksjon. Mannen hadde vært på fisketur med en liten motorbåt.
I tillegg avventer Redningsselskapet informasjon om dødsårsak i flere andre ulykker med omkomne i vann i juni, som så langt ikke er inkludert i statistikken.
Vanlige folk redder liv
Det er ikke bare profesjonelle redningsfolk som redder liv. Flere alvorlige hendelser i år har blitt avverget takket være innsatsen til privatpersoner som har handlet raskt og riktig. Det viser hvor avgjørende det er at flest mulig lærer å kjenne igjen tegnene på drukning – og vet hva de skal gjøre hvis ulykken er ute.
– Drukning skjer ofte stille og uten rop om hjelp. Derfor er det viktig at både voksne og barn vet hva de skal se etter, og tør å gripe inn uten å sette seg selv i fare. Å ringe 113 for å varsle, å kaste ut en livbøye, og å kunne hjerte- og lungeredning kan mange ganger være forskjellen på liv og død, sier Krangnes.
• Måneds- og årsstatistikk endres om det framkommer nye opplysninger.
• Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke med i statistikken. Se Sjøfartsdirektoratets ulykkesstatistikk.
FAKTA:
Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». Våre 1.500 redningsmenn og -kvinner bemanner 53 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute.

(Illustrasjon: Redningsselskapet)
FLERE SAKER
Pass deg for disse parkeringsfellene i sommer
Velger Konfliktrådet i sivile saker – kan ta flere
Svært dyster juni: 17 personer drept i trafikken