15. juli 2025

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Laila Gustavsen står bak denne kronikken. (Foto: Elin Wiesener)

Teknologi endrer arbeidsmarkedet, hvorfor er det så avgjørende nå?

KRONIKK: Norge skriker etter arbeidskraft – samtidig står nesten 700 000 utenfor arbeidslivet. Nå må vi tenke nytt om kompetanse, inkludering og mangfold som samfunnskraft.
Annonse

Forrige uke ble teknologifestivalen Kongsberg Agenda arrangert. Med byens sterke teknologiindustri og kompetansemiljøer er det helt sentralt å løfte fram inkludering, kompetanseheving og behovet for arbeidskraft – akkurat som det gjøres her, i en teknologikontekst. For Nav er det en viktig arena. 

Samfunnet vårt er i endring. Flere står utenfor arbeidslivet, samtidig som behovet for arbeidskraft øker. Dette skyldes både demografiske endringer, helserelaterte utfordringer og teknologisk utvikling. Mange arbeidsgivere mangler allerede arbeidskraft, og behovet vil vokse i årene som kommer. Navs bedriftsundersøkelse estimerer at bedriftene mangler 1.500 ansatte i Buskerud. Dette er en mulighet til å forsterke inkluderingen. Vi må derfor tenke nytt om samarbeid og løsninger.

Annonse

Teknologisk utvikling har potensial til å endre arbeidsmarkedet betydelig, selv om sysselsettingen totalt sett er forholdsvis nøytral. Automatisering, kunstig intelligens (KI) og robotikk vil effektivisere mange oppgaver som i dag krever manuell innsats. 

Samtidig vil etterspørselen etter andre typer arbeidskraft øke. Implementering og vedlikehold av teknologiske løsninger krever et økende antall spesialister innen teknologi og IT, som systemutviklere, dataanalytikere og teknisk support. I tillegg vil det fortsatt være behov for menneskelig omsorg og empati, særlig i pasientnære roller.

Mange av dem som i dag står utenfor arbeidslivet, har kompetanse som ikke svarer til arbeidslivets behov. Samfunnet trenger derfor både flere folk i arbeid, men også at flere får rett kompetanse. 150.000 av de som i dag ikke er i jobb rundt om i landet har ikke fullført videregående skole. 

For å møte utfordringene kreves tilpasninger i arbeidsmarkedspolitikken, og at Nav dreier virkemiddelbruken mot økt satsing på kompetanseutvikling og livslang læring. Opplæringstiltak vil bli enda viktigere. Vi får nå nye verktøy i verktøykassen, både muligheten for å gjennomføre videregående modulbasert og det å få full lære i bedrift. Vi må samarbeide mer, og la arbeidslivet vise vei. Nav og skolen må jobbe tettere sammen, på alle nivåer.

Det er likevel arbeidsgiverne som kan gjøre den største forskjellen. Ved å gi en sjanse til noen som står utenfor arbeidslivet, kan vi bedre dra nytte av all den kompetansen som finnes i her i landet. Ved å investere litt ekstra i opplæring, får du til gjengjeld ofte mer lojale ansatte, og vi vet at mangfold lønner seg.

Arbeid er viktig for den enkelte, deres familier og for samfunnet. Når foreldrene er i jobb, øker sjansen for at barna kommer i jobb, drastisk. Derfor er inkludering også en måte å bidra til at neste generasjon får det litt bedre enn det foreldrene hadde det. I det lange løp tjener vi alle på det. 

Laila Gustavsen
Direktør for Nav Vest-Viken

Del:
Annonse
Annonse