3. juli 2025

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Elli Graf (t.v.) og Vibeke Jonassen Killi ønsker at flere skal bruke Konfliktrådet i stedet for dyre rettssaker.

Velger Konfliktrådet i sivile saker – kan ta flere

De siste årene har Konfliktrådet Sør-Øst opplevd en økning i antall sivile saker, som nabotvister, trusler, økonomiske uenigheter og familiekonflikter. Nå oppfordrer leder av Konfliktrådet Sør-Øst, Elli Graf, enda flere til å bruke tilbudet.
Annonse

– Vi ser en positiv utvikling der flere tar kontakt tidlig i konflikten, før situasjonen eskalerer. Det gir oss bedre mulighet til å finne varige løsninger igjennom mekling, sier Graf.

Mens mange kjenner til at Konfliktrådet håndterer straffesaker, er det er kanskje noen færre som vet at sivile konflikter også er en viktig del av oppdraget til Konfliktrådet.

Annonse

– At sivile saker utgjør en økende andel av sakene våre de siste årene er et tydelig tegn på at folk ønsker en alternativ og mer dialogbasert vei ut av konflikter, sier Graf.

God effekt og fornøyde parter
Konfliktrådet opplever at partene som har deltatt i mekling viser høy grad av tilfredshet. De fleste opplever at de blir hørt, og at saken får en løsning de kan leve med.

– Mange forteller at de får tilbake tryggheten etter mekling, og at de slipper å bruke tid og penger på en større rettsprosess, sier Graf.

Ifølge mekler og rådgiver Vibeke Jonassen Killi ligger det et stort forebyggende potensial i sivile saker.

– Vi ser at det å møte hverandre ansikt til ansikt i mekling kan gi innsikt og forståelse for den andres livsverden. Dette arbeidet kan bli til en ressurs for å få det bedre med det som har hendt – og med seg selv.

Konfliktrådet legger til rette for dialog hvor partene selv tar ansvar – da eier de både problemet, prosessen og løsningen. Mange forteller at de står mer stødig i løsninger de selv har jobbet fram, sier Jonassen Killi.

Hun understreker at dialog kan styrke folks evne til å håndtere fremtidige utfordringer og konflikter.

– Relasjoner er en viktig bindekraft i samfunnet. Når både barn og voksne bruker dialog, og står i det med egen drivkraft, bygger vi noe verdifullt – også for neste generasjon, sier Jonassen Killi.

Hun forteller at mange saker fra skoler kommer inn som sivile saker og håndteres i Konfliktrådet. En særlig positiv utvikling er økningen i henlagte saker for barn og ungdom under 15 år, som i år har økt med over 85 prosent sammenlignet med året før.

– Vi har høy andel mekling i disse sakene, og det har en klart forebyggende effekt, sier Jonassen Killi.

Selv om sakstilfanget har økt, sier Graf at Konfliktrådet Sør-Øst har kapasitet til å ta imot flere sivile saker. Terskelen for å kontakte konfliktrådet skal være lav. Det er frivillig og, ikke minst, gratis.

– Vi ønsker at enda flere skal vite at vi finnes, og at vi er her for å tilrettelegge for dialog mellom partene. Når konfliktnivået senkes på denne måten, blir lokalsamfunn tryggere, sier Graf.

Faktaboks: Konfliktrådet og sivile saker
• Konfliktrådet tilbyr mekling mellom parter i både straffesaker, henlagte saker og sivile saker.

• For Konfliktrådet Sør-Øst har det vært en stor økning i sivile saker de siste årene fra 153 saker i 2022 til 238 saker i 2025. Det utgjør en vekst på 55 prosent. 

• Konfliktrådet Sør-Øst mottok 85 henlagte saker med unge under kriminell lavalder det første halvåret i 2025 en økning fra 36 saker i 2024.

• Konfliktrådet har kategorisert sivile saker inn i familiekonflikter, hensynsløs adferd, husdyrhold, nabokonflikt, trusler, vold, økonomiske forhold og andre konflikter.

• Av partene som har valgt å gi oss tilbakemelding er 9 av 10 fornøyde med prosessen de har vært igjennom hos konfliktrådet.

• Det finnes 12 konfliktråd over hele Norge med rundt 450 meklere.

Del:
Annonse
Annonse