Professor Tor Paaske Utheim er Norges Blindeforbunds rådgivende øyelege og står ofte frem i media for å gi befolkningen gode råd om øyehelse. Her deler han fem vanlige misforståelser knyttet til solbrillebruk:
1. « Dyre solbriller gir bedre beskyttelse enn rimelige»
Det er ikke prisen, men UV-filteret og i hvor stor grad brillene omslutter øynene, som avgjør beskyttelsen. En rimelig, heldekkende brille kan for eksempel vært bedre enn en dyr, ikke heldekkende brille. Finner du et CE-merke på brillene, og de er kjøpt hos en seriøs forhandler, vet du at de innfrir EUs minimumskrav til UV-beskyttelse. Det er positivt. At EUs minimumskrav ikke innebærer 100 prosent UV-beskyttelse, overrasker nok mange. Ser du merket UV400 på brillene, er du imidlertid sikret 100 prosent UV-beskyttelse.
2. «Solbriller er ikke spesielt viktig når det er overskyet.»
UV-stråler trenger gjennom selv et tett skydekke.
3. «Solbriller er ikke viktig når jeg ikke ser solen.»
UV-stråler reflekteres fra omgivelsene. Lyse overflater reflekterer mer enn mørke. Nysnø kan for eksempel reflektere opptil 90 prosent av UV-strålingen. Gress, asfalt, jord, sand og sjø reflekterer mellom 5 og 25 prosent av UV-strålingen.
4. «Kontaktlinser med UV-beskyttelse kan erstatte solbriller.»
Det finnes kontaktlinser med UV-beskyttelse i større eller mindre grad. Uansett grad av blokkering vil kontaktlinser aldri beskytte like godt som briller. Det skyldes at briller dekker hele øyet samt øyets omgivelser, og ikke bare hornhinnen.
5. «Mørkere glass gir bedre beskyttelse.»
UV-beskyttelse kommer av filteret, ikke den mørke fargen. Mørke briller uten tilstrekkelig UV-beskyttelse kan faktisk være verre enn ikke å bruke solbriller. Dette da mørke linser gjør at pupillene utvider seg for å slippe inn mer lys. Samtidig myser vi mindre.
Ikke glem de minste
Også forskningssjef i Norges Blindeforbund, Dr. Inga Britt Kjellevold Haugen, er opptatt av solbrillebruk. Hun understreker viktigheten av at også barn bruker solbriller.

– Barn tilbringer ofte mer tid utendørs enn voksne, og øynene deres er spesielt sårbare for solens skadelige UV-stråler. Langvarig eksponering kan øke risikoen for øyesykdommer som grå stær og netthinnesykdom senere i livet. Derfor er det ekstra viktig at barn bruker solbriller med 100 prosent UV-filter, gjerne fra tidlig alder, for å bidra til å forebygge disse problemene, forklarer hun.
– For at barna skal bruke solbrillene jevnlig, er det viktig at de sitter godt, ikke sklir eller klemmer, og tåler aktiv lek. Når brillene sitter komfortabelt, merker barna dem knapt, og de blir ikke i veien når det er full fart. Mange barn foretrekker også litt lysere glass, og det er trygt – det er nemlig UV-filteret, ikke hvor mørke glassene er, som beskytter øynene mot solens skadelige stråler, understreker Haugen.
Hun oppfordrer forelde til å la barna være med på å velge solbriller med farger og mønstre de liker.
– Det gjør det både morsommere og mer motiverende å bruke dem. Som voksen kan du vise vei ved selv å bruke solbriller, og kombiner gjerne med caps eller hatt for ekstra beskyttelse. Husk at UV-stråler treffer øynene selv på overskyede dager, sier Haugen.
FLERE SAKER
Eldste komet vi har sett kommer på himmelen i høst på besøk fra fjernt solsystem
Uværet førte til mange skader – lyn var hovedårsaken
95 druknet i fjor: Hver tredje nordmann er ikke svømmedyktig