22. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Astrid Ingebjørg Swart var fredag i Smellhaugen barnehage i Vestfossen for å fortelle litt om samisk kultur.

Markerte samenes nasjonaldag med eventyr og trommer

Astrid Ingebjørg Swart reiser land og strand rundt for å formidle samisk kultur. Fredag var hun i Smellhaugen barnehage i Vestfossen for andre gang. Det vanket sang, trommer og eventyrfortelling i en uke som var preget av samisk kultur.
Annonse

Smellhaugen barnehage med sine 71 barn og 25 ansatte var pyntet til samisk fest fredag. Denne uken har de sett litt på samiske filmer som «Ante» og lært seg å hilse på samisk. I tillegg var det laget islykter og tegninger for å markere samefolkets dag, som er lørdag 6. februar.

En som virkelig gikk inn for oppgaven med å kaste lasso på et reinsdyr, var Oliver. Han klarte å «fange» reinsdyret – som riktignok sto veldig stille i sin utstoppede form hengt opp på gjerdet. Men for en ung kar som dette, kan lassokasting være en utfordring i seg selv.

Annonse

Fredagens program bød på samenes «nasjonalsang», det var eventyrfortelling av Astrid Swart og ikke minst tromming. Etterpå var det smaking på det samiske brødet gahkko.

Astrid, som bor i Hokksund, driver med det mange av oss vil kalle «mye rart». Gjennom selskapet hennes «Sarahkkas» tilbyr hun naturmedisin, soneterapi, kinesiologi, veiledning, tradisjonell healing og distansehealing. Hun holder også kurs i sjamanisme og samiske tradisjoner.

Ungene satt som tente lys og hørte på eventyr og tromming i nærmere 10 minus. Dette fenget de små.
Samisk kultur med tromming og historiefortelling er spennende for store og små i Smellhaugen barnehage.

På grunn av koronarestriksjoner er barnehage delt opp i grupper og samlingen foran teltet og senere inne i teltet måtte derfor skje i små grupper. Barnehagen har hvert år en markering av den samiske nasjonaldagen slik det står i lærerplanen for barnehager.

Det er ingen tvil om at et besøk av Astrid Swart i samedrakt, fenget ungene i barnehagen. Til tross for nesten 10 minus satt de som tente lys og hørte på eventyret hun fortalte og var med da hun startet med tromming og sang.

Fakta
Samenes nasjonaldag er 6. februar. Dagen omtales også som «samefolkets dag» og «samisk folkedag». Nasjonaldagen ble vedtatt av Samekonferansen i 1992 og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland.

Oliver kastet lasso og til slutt fikk han fanget reinsdyret. Dette var vanskelig og moro.
Astrid bor i Hokksund, men reiser landet rundt for å formidle samisk kultur og holder diverse kurs.

Del:
Annonse