19. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Politiet tar stadig flere rus- og promillekjørere langs veiene, men MA tror dette bare er toppen av isfjellet. (Arkivbilde)

799 personer kjørte ruspåvirket i januar

Annonse

799 personer ble i årets første måned anmeldt for ruspåvirket kjøring. Det er like mange personer som i januar i fjor.

MA – Rusfri Trafikk, organisasjonen som arbeider for at ingen skal dø av rus i trafikken, frykter at tallene i realiteten er langt verre.

Annonse

– Politiet og Utrykningspolitiet har ikke mulighet til å avdekke absolutt alle ruskjørere, vi frykter derfor at mørketallene er store, sier generalsekretær i organisasjonen, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Politidistriktene med flest anmeldte ruskjørere i januar var Sør-Øst og Øst. Der ble 293 personer luket ut av politiet. Dette var også normalen i 2020.

– Intet nytt under solen. De omtalte politidistriktene var også i toppsjiktet i 2020, sier Kristoffersen, og legger til:

– Det er jo sånn sett naturlig, da det bor flest mennesker i dette området. Likevel er det en tankevekker, satt i perspektiv blir over ni personer anmeldt for ruskjøring hver dag på Østlandet.

Unge voksne skiller seg ut
Personer i aldersgruppen 24 – 34 skiller seg spesielt negativt ut på statistikken. Av de 799 anmeldte, er 30 prosent i nevnte alder.

– Det er trist at unge voksne troner øverst på statistikken. De har livet foran seg, men velger å utfordre skjebnen i stedet for å bruke vett og sunn fornuft. Dette er heller ikke et engangstilfelle – tall fra politiets tilstandsanalyse viser at den nevnte aldersgruppen totalt sett er verst.

Oppgang i Sør-vest 
I Sør-vest politidistrikt økte anmeldte ruskjørere sammenlignet med januar i fjor. Tallene til UP viser at det i januar 2020 ble anmeldt 68 personer, mot 85 personer i år. Det tilsvarer nærmere tre daglige rusanmeldelser.

Kristoffersen tror det skyldes tilfeldigheter.

– Jeg tenker at det egentlig er tilfeldig. Det er alltid store mørketall, noe som gjør at det i realiteten er like triste tall over alt. Uansett er det ganske urovekkende, avslutter hun.

Del:
Annonse