20. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er dette striden står om – etableringen av en stor fabrikk for batterier med over 2.000 arbeidsplasser. Senterpartiet som har ordføreren holdt viktig informasjon internt sammen med kommuneledelsen hvis vi skal tolke diskusjonene riktig. (Tegning: NSW Arkitektur/RIFT)

På Facebook: Full krangel om mulig batterifabrikk

Politikerne i Øvre Eiker krangler så tastene fyker – på Facebook. Bakgrunnen er en henvendelse til en rekke kommuner om en eventuell etablering av en batterifabrikk som vil kunne skape minst 2.000 nye arbeidsplasser. Kongsberg har meldt seg på i kampen. Øvre Eiker mente de ikke hadde noe å tilby.
Annonse

Det er Panasonic, Hydro og Equinor som planlegger en stor batterifabrikk i Norge. Nå er konkurransen i gang om hvor fabrikken skal ligge.

I et brev til norske kommuner og regioner inviterer Panasonic, Hydro og Equinor nå til kamp om lokaliseringen av den nye fabrikken.

Annonse

– Tilgang til arbeidskraft, samt god beliggenhet med tanke på logistikk og krafttilgang, er noen av de viktigste kriteriene vi vil legge til grunn, sier Anders Hegna Hærland, prosjektleder i Equinor.

Målet med konkurransen er å identifisere 10–15 mulige steder som møter behovene, melder TU.no.

Ifølge Kongsberg.no har teknologimiljøet i byen tatt opp kampen om å få plassert fabrikken med potensielt vel 2.000 arbeidsplasser her.

I Øvre Eiker skal det ha blitt konkludert med at kommunen ikke hadde arealer å tilby og gitt seg med dette. Det har fått opposisjonspolitikere til å gå løs på tastaturene og Facebook med stor iver og lyst.

Mens Senterpartiets representanter i denne debatten sier at de sammen med Vestaksen Eiendom ikke hadde noe å by på, mener opposisjonen med flere representanter at det er gitt for lite informasjon, for sent om denne saken.

Det er helt klart at 2.000 nye arbeidsplasser i kommunen ble sett på som fristende, og her anklages kommunen for ikke å være så næringsvennlig som de vil ha det til.

Ingen sak – ingen informasjon

En av dem som har reagert er Kjell E. Grønbeck fra KrF. Han sier at de fikk litt informasjon om henvendelsen i Formannskapet i slutten av januar, men da var fristen allerede gått ut. Han kan fortelle om stor frustrasjon i opposisjonen over kommunens og posisjonens (les Senterpartiet) sin håndtering av denne saken.

– Dette er potensielt den største bedriftsetableringen vi kunne fått – noen gang med godt over 2.000 arbeidsplasser. For det første får ikke vi som politikere noe informasjon om saken før det er for sent. I tillegg overlates det til Vestaksen å vurdere at dette er en for stor satsing for kommunen, sier Grønbeck.

Ifølge Kjell E. Grønbeck skal det ikke ha vært laget noen politisk sak eller referater fra møtene med Vestaksen slik at kommunens næringspolitikere kunne få informasjon og muligheter til innspill i en potensielt viktig sak.

Reagerer sterkt
Adrian Tollefsen – gruppeleder for Høyre reagerer også. Han skriver denne kommentaren på Facebook der diskusjonen nå går for fullt:

– Det var ikke bare Kjell Erland Grønbeck som ble sjokkert over prosessen her. Høyre hadde altså ikke hørt et pip om denne potensielt viktigste næringspolitiske saken på lenge, før ordfører kunne fortelle at dette ikke var noe for Øvre Eiker. Hvem vurderte det? Hvem besluttet det? Hvilke politikere var i loopen på dette?

Høyre, KrF, FrP og Venstre har vært opptatt av næringslivet, og vært opptatte av å gi slike henvendelser den behørige politiske behandling den fortjener, der alle politiske partier får informasjon. Det skjedde ikke her.

I dette tilfellet visste ikke opposisjonen noe om dette før toget var gått. Enda mindre vet jeg hvor ansvaret for denne ikke-prosessen skal plasseres, det kan jeg rett og slett svare på, men så langt ser det ut til at det bare var ordføreren som kjente til dette fra politisk hold.

I Øvre Eiker har vi alltid jobbet etter prinsippet om at det en politiker vet skal alle politikere vite. Dette var i så måte ikke særlig imponerende, skriver Tollefsen.

Stemmer ikke
Kjell E. Grønbeck skrev i debatten: Dessverre var ikke kommunen på ballen. De kikka på den, så at den var rund og fant ut at fotball var ikke noe de skulle drive med.

Kommunedirektør Trude Andresen svarer: – Kjell Erland Grønbeck dette stemmer ikke. Kommunen var på ballen umiddelbart, hadde et møte med Vestaksen, som så selv vurderte dette som uaktuelt.

Håvard Lind (SP) fører denne debatten på vegne av partiet sitt ser det ut til. Han skriver at kommunen og Vestaksen har vært i dialog her, og et samlet kommunestyre har fått oppdatering på at dette prosjektet ikke kunne realiseres i Øvre Eiker. Så får vi se om det havner på kommunegrensa til Flesberg i stedet.

Det var Helge Chr. Aaby som startet denne diskusjonen ved å stille spørsmålet: Er Øvre Eiker med i denne diskusjonen eller har vi meldt oss ut når det gjelder næringsutvikling?

Du kan følge debatten på hans FB-side her: https://www.facebook.com/helgechr.aaby

En annen tråd det diskuteres på er på Håvard Linds egen FB-side: https://www.facebook.com/havard.lind

På denne siden er det klar at SP har fått tilgang til langt mer informasjon enn de øvrige partiene i kommunestyret. For heller ikke Arbeiderpartiet eller FrP har fått informasjon og i diskusjonen her innrømmes det at Formannskapet burde være informert, selv om det hevdes at dette ikke ville gjort noe for utfallet av saken: Øvre Eiker har ikke en egnet tomt, slås det fast her.

Del:
Annonse