18. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Anne-Cath. Vestly tilbrakte sine siste år på Bråta i Mjøndalen før hun døde 15. desember i 2008.

Nå kan du høre «Guro» og «Guro og nøkkerosene» som lydbøker

I anledning at det er 101 år siden Anne-Cath. Vestly ble født i dag 15. februar, slippes lydbøkene «Guro» fra 1975 og «Guro og Nøkkerosene» fra 1976. Hun tilbrakte sine siste leveår på Bråta Bo- og behandlingshjem i Mjøndalen.
Annonse

Nærmere går det neppe å komme et barnesinn. Dette er Anne-Cath. Vestlys forfatterskap på sitt sterkeste, og med en fremføring av forfatteren selv få andre kan gjøre etter henne.

Det er Guros verdens som står i sentrum i historiene i disse bøkene, som nå endelig blir tilgjengelig digitalt på de ulike strømmetjenestene. Historier som har fascinert både voksne og barn gjennom årene.

Annonse

I alt består bokserien om Guro av sju bøker. Historiene ble først fortalt i «Barnetimen for de minste» i NRK radio. Stoffet er også filmatisert av NRK med forfatterens ektemann, Johan Vestly, som regissør.

Anne-Cath. Vestlys lydbøker er produsert av sønnen, Jo Vestly, som også svarer for musikken i GURO-produksjonene.

Om Guro: Handlingen i bøkene starter med Guro og moren Erle som sitter på toget inn mot storbyen. Faren til Guro er nettopp død, og nå må mor stå på aleneben for å forsørge Guro og seg selv. Erle er både jobb- og boligsøkende.

Vi følger dem gjennom en usikker tid på pensjonat, menneskene de blir kjent med og opplevelsene de deler. Både i historien og i virkeligheten var det mange som stusset da Anne-Cath. Vestly lot Erle bli vaktmester på drabantbyen Tiriltoppen. Det var i hvert fall ikke vanlig på 1970-tallet at damer ble vaktmestere.

«Guro» og «Guro og nøkkerosene» er nå blitt lydbøker og det er sønnen Jo Vestly som har produsert dem. Han bor som kjent i Mjøndalen.

Del:
Annonse