13. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Vaksineringen går sakte, men sikkert framover i Drammen, men under 1.200 vil få vaksine denne uken. (Illustrasjon: Shutterstock)

Tre nye smittetilfeller i Drammen – ny null i Øvre Eiker

Tre personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. Alle tre er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller. I Øvre Eiker er det nok en null i antall smittede.
Annonse

– Alle de tre som har fått påvist smitte i Drammen i løpet av det siste døgnet, knyttes til utbrudd i andre kommuner. I det ene av disse tre utbruddene er den engelske virusvarianten påvist, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen kommune.

Folkehelseinstituttet analyserer fortløpende prøver som sendes inn for sekvensering, og Drammen kommune har i løpet av det siste døgnet fått bekreftet nok et tilfelle av den engelske virusvarianten, for en person som tidligere har fått påvist koronasmitte.

Annonse

– Vi var forberedt på at analysen av prøven ville bekrefte at det var snakk om den engelske varianten. Vi har godt kontroll på både smittetilfellet og nærkontakter, så det får ingen betydning for smitteverntiltakene, sier Sagberg.

I løpet av de siste 14 dagene er det påvist 45 nye tilfeller. Det er to tilfeller færre enn det som ble rapportert for den foregående toukersperioden i går.

– Nå er det over tre uker siden vi så en økning i smittetallet for den foregående toukersperioden, og det er veldig bra. Når smittetrykket er så lavt som det vi har hatt i det siste, er det naturlig at smittetallet for de siste 14 dagene ikke faller så mye fra dag til dag, men det er positivt at det fortsatt synker, sier Einar Sagberg.

Akkurat nå er Drammen én av kommunene i vår region med lavest smittetrykk. Dette kan snu veldig raskt, og derfor er det veldig viktig at hver av én av oss gjør det som er mulig for å begrense smitte.

Smitteimport
– Mange av innbyggerne våre er fortsatt avhengig av å reise ut og inn av kommunene rundt oss i forbindelse med arbeid, og mange må bruke offentlig transport. I den situasjonen vi er nå, med mer smitte i kommunene rundt oss, er det særlig viktig at alle dagpendlere er oppmerksomme på luftveissymptomer og tester seg selv ved liten mistanke om koronasykdom, sier smittevernoverlegen.

Gjennom arbeidet som gjøres med smittesporing er det klart at en relativt høy andel av de nye smittetilfellene i Drammen kan spores til andre kommuner. Det vil altså si at det er en del som nå smittes utenfor Drammen kommune, men tar med seg smitten hjem.

– Det er vanskelig å unngå at dette skjer, men derfor er det helt avgjørende at alle som reiser til og fra kommuner med høyere smittetrykk enn det vi har nå, er oppmerksomme og tester seg for koronasmitte, sier Sagberg.

Vaksineringen går sakte
Det er til nå satt 3851 vaksinedoser i Drammen kommune. I forrige uke ble det satt 751 vaksiner, og denne uka forventes det at i underkant av 1200 vaksinedoser settes. På torsdag er det vaksinering i Drammenshallen av innbyggere som skal ha den andre vaksinedosen, mens det er førstegangsvaksinering i Drammenshallen på fredag.

Det er hjemmeboende innbyggere i aldersgruppen 75 til 84 år som for tiden inviteres til å bestille time til vaksinering. Det sendes ut SMS til et vilkårlig uttrekk av innbyggere i denne aldersgruppen som kan bestille time. Innbyggerne i denne aldersgruppen som ikke har fått SMS ennå, vil få dette i løpet av de kommende ukene. Det er rundt 90 prosent av innbyggerne i alderen mellom 75 og 84 år i Drammen kommune som har sagt at de ønsker vaksinen. Det betyr at rundt 5.000 personer i denne aldersgruppen vil vaksineres, men dette tallet vil øke dersom de som ikke har meldt seg til vaksinering foreløpig, ombestemmer seg.

Siden begynnelsen av mars har 2.411 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 46 personer har gått bort etter å ha fått påvist smitte.

Ingen nye smittetilfeller
Kommuneoverlegen melder om at det ikke har blitt bekreftet nye smittetilfeller med koronavirus i Øvre Eiker det siste døgnet.

Det er med dette registrert totalt 258 bekreftede tilfeller av korona i Øvre Eiker kommune siden utbruddet i mars 2020, hvorav 53 er smittet i 2021.

Del:
Annonse