29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Koronasvindel

Det er ingen grenser for kjeltringers oppfinnsomhet og vaksinering av befolkningen gir dem en gylden mulighet til å forsøke seg på å svindle til seg personlige opplysninger og mulig tapping av kontoer. (Illustrasjon)

Kommunen advarer for mulig vaksinesvindel

Det ser ikke ut til å være noen grenser for hva kjeltringer forsøker seg på av svindel. Koronapandemien er i så måte ikke noe unntak. Nå advarer Øvre Eiker kommune om mulig svindel med vaksinering der det blir bedt om kontoopplysninger.
Annonse

Foreløpig dreier dette seg om at kriminelle har ringt opp privatpersoner og tilbudt dem avtale om vaksinering, og samtidig bedt om kontonummer og personopplysninger. Det er ikke umulig at andre kanaler kan bli forsøkt brukt etter hvert også. I den forbindelse ber Øvre Eiker kommune sine innbyggere om å være på vakt overfor slike svindelforsøk, og for å gjøre det litt enklere, forklares prosessen med tilbud om vaksine fra kommunen under.

Det er kommunen som melder dette på sine nettsider.

Annonse

Slik får du tilbud om vaksine fra kommunen
Etter at du er registrert for vaksine via kommunens hjemmesider, får du en tekstmelding fra avsenderen «Helseboka». Når det etter hvert er din tur til å bli vaksinert, får du en ny tekstmelding med tilbud om time. Alle tekstmeldinger som omhandler time for vaksinasjon, vil befinne seg i samme tråd, og ha avsender Helseboka.

Dersom du ikke har registrert deg for vaksine innen det er din tur til å få tilbud om det, kan kommunens vaksineteam ringe deg for å spørre om du vil ha vaksine eller ikke.

Vaksineteamet ringer som hovedregel fra et telefonnummer som starter på 32 25. De kan i noen tilfeller også ringe fra Vaksinetelefonen 906 83 432.

Det kan være lurt å lagre dette nummeret som en kontakt på telefonen din, så slipper du å huske på det. Vaksineteamet har allerede fødselsdatoen din, og de vil kun be deg om å bekrefte at den er riktig.

Vaksineteamet vil aldri spørre deg om personnummer, bankkontonummer, BankID eller andre tilsvarende personlige opplysninger.

Når er det grunn til å være skeptisk?
Dersom du blir kontaktet av noen som tilbyr vaksine, og samtidig etterspør sensitiv eller personlig informasjon – som for eksempel fullt fødsels- og personnummer, brukernavn og passord eller bankkontonummer, kan det være et svindelforsøk.

Verken kommunen, Nav eller andre offentlige instanser vil spørre deg om slik informasjon på telefon eller e-post. Denne typen svindel kan også forekomme på andre måter, som for eksempel e-post, SMS eller Facebook.

Dersom du får tilbud om vaksine via en tekstmelding som ikke er sendt fra Helseboka, er dette sannsynligvis et svindelforsøk. Kommunen vil heller aldri sende tilbud om vaksine per e-post eller sosiale medier.

Del:
Annonse