25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Koronasituasjonen

Kommuneoverlege John David Johannessen frykter at de kan miste kontrollen med smitten i og med økende forekomst av det muterte viruset.

Drammen frykter de kan miste kontrollen på smitten

Seks personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. Øvre Eiker kan notere seg for nok en null. Kommunelegen i Drammen frykter de lett kan miste kontrollen med det muterte viruset.
Annonse

Fem av de smittede i Drammen er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller, mens smittesporing fortsatt pågår for det siste tilfellet. Én av dem som har kjent smittevei, er smittet utenfor Norge og har sittet i innreisekarantene. Ett av tilfellene er knyttet til smitteutbruddet som Drammen sykehus rapporterte om på lørdag.

– Av de siste 45 dagene har vi rapportert om færre enn ti nye smittetilfeller om dagen hele 42 ganger. Det er vi veldig godt fornøyde med, selv om det ikke er noe hyggelig at smittetrenden er stigende i Drammen kommune. Med færre enn ti nye tilfeller om dagen har vi fortsatt god kontroll på situasjonen, sier kommuneoverlege John David Johannessen.

Annonse

I løpet av det siste 14 dagene er det påvist 74 nye smittetilfeller. I går ble det rapportert om 68 nye smittetilfeller den foregående toukersperioden.

– Vi har ikke på noe tidspunkt under pandemien snakket om økende eller synkende smittetrend basert på enkeltdager. Men når vi ser på hvor mange som har fått påvist smitte de siste 14 dagene, ser vi bedre hvordan smitteutviklingen er. 23. februar ble det rapportert om 15 smittetilfeller den foregående toukersperioden. I dag er tallet 74. Det har altså vært en femdobling i dette tallet på bare 13 dager, så vi kan trygt konkludere med at smittetrenden er stigende i Drammen for tiden, sier kommuneoverlegen.

Kan miste kontrollen
Johannessen er forberedt på at smittetrykket vil øke de kommende dagene. I tillegg til at spredningen av muterte virusvarianter er stor i flere av Drammens nabokommuner, har mange i helgen kommet hjem etter vinterferie. Kommuneoverlegen gjentar oppfordringen om at alle som har vært ute og reist, må koronateste seg ved de minste tegn på luftveissymptomer, sår hals eller andre symptomer på koronasmitte.

– All erfaring viser at det skal så utrolig lite til for å miste kontrollen på situasjonen, spesielt nå med muterte virusvarianter som smitter lettere. Derfor må alle med symptomer teste seg før de går tilbake på jobben, skolen eller barnehagen. I tillegg må man altså holde god oversikt over hvem man har hatt som nærkontakter de siste dagene før man eventuelt får påvist smitte. Hvis du synes det er vanskelig å huske til enhver tid hvem du har vært i nærheten av de siste dagene, så bør du absolutt laste ned Folkehelseinstituttets smittestopp-app. Den kan hjelpe deg med å holde oversikt over hvem du har som nærkontakter, sier John David Johannessen.

Massevaksinering
I løpet av uke 9 ble det satt 1.936 vaksinedoser i Drammen kommune. I overkant av 1.000 doser ble prioritert til massevaksinasjon av innbyggere, mens i overkant av 800 doser ble prioritert til helsepersonell. Resten av dosene ble gitt til beboere på sykehjem og eldre hjemmeboende personer.

Denne uka har Drammen kommune over 3.200 vaksinedoser som skal fordeles, og det gjennomføres vaksinasjon både tirsdag, onsdag, torsdag og fredag.

Tirsdag er det førstegangsvaksinering i samfunnshuset i Mjøndalen og Ebbestadhallen i Svelvik. Onsdag og torsdag er det førstegangsvaksinering i Drammenshallen, mens det er andregangsvaksinering av drøye 600 personer i Drammenshallen på fredag.

Siden begynnelsen av mars 2020 har 2.487 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 46 personer har gått bort etter å ha fått påvist smitte.

Ingen nye smittetilfeller
Kommuneoverlegen melder om at det ikke har blitt bekreftet nye smittetilfeller med koronavirus i Øvre Eiker det siste døgnet.

Kommuneoverlegen vurderer smittemiljøet som lavt.

Det er med dette registrert totalt 266 bekreftede tilfeller av Covid-19 i Øvre Eiker kommune siden utbruddet i mars 2020, hvorav 61 er smittet i 2021.

Del:
Annonse