21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Knut Kvale og Anne Aune

Ordfører Knut Kvale og kommuneoverlege Anne Aune oppfordrer folk i Øvre Eiker til å reise minst mulig og å teste seg ved selv de minste luftveisproblemene. (Foto: ØEK)

Oppfordrer til økt testing og mindre reising

Smitten øker i Oslo og kommunene rundt. Vi kan være på vei inn i en tredje smittebølge, som denne gangen domineres av mer smittsomme muterte virusvarianter. Ordfører Knut Kvale og kommuneoverlege Anne Aune har to viktige oppfordringer til innbyggerne i Øvre Eiker: Test dere – også ved kun lette symptomer, og unngå å reise til Oslo og omegn.
Annonse

Mange har vinterferie denne uka, og påsken er like rundt hjørnet. Det kan fort friste med en bytur når gåsungene spretter, men det er også i Oslo – og kommunene rundt – at sannsynligheten for å bli smittet kanskje er aller størst akkurat nå, skriver kommunen på sine nettsider.

– Vi er ekstra bekymret for innreisesmitte nå, altså at folk reiser mye på tvers av kommunegrenser og tar med seg smitte hjem igjen, sier ordfører Knut Kvale.

Annonse

Han oppfordrer folk til å tenke seg om før de reiser ut av kommunen på fritidsreiser.

– Jobber du i Oslo og har mulighet til å ha hjemmekontor, fortsett med det. Såkalte «unødvendige reiser» er fortsatt frarådet av regjeringen. Kanskje vi kan driste oss til å si at fritidsreiser ut av vakre Øvre Eiker når påskesola steker og løvet straks spretter på trærne i alle fall er unødvendig, sier ordføreren med et smil.

Test dere – også ved kun lette forkjølelsessymptomer
Kommuneoverlege Anne Aune sier at selv om smittetrenden i Øvre Eiker og omegn har vært lav den siste tida, har pilene begynt å peke i feil retning. Med den ekstra smittsomme varianten av viruset, øker sannsynligheten for smittespredning i en sårbar periode da de færreste er ferdig vaksinert.

– I Viken fylke er allerede halvparten av alle som er smittet, smittet med den britiske mutasjonen av viruset. Folkehelseinstituttet tror at de ulike mutasjonene vil dominere i smittebildet i løpet av våren, sier kommuneoverlegen.

– Den britiske mutasjonen er langt mer smittsom enn virusvariantene vi har sett til nå. Derfor er det kjempeviktig at alle som tror de kan være smittet, også de med bare lette symptomer, teste seg i tida som kommer, understreker hun.

Ekstra tiltak i vinter- og påskeferie
Øvre Eiker er ikke en typisk hyttekommune, men like fullt reiser mange gjennom kommunen vår på vei til hytta – og hjem igjen. Kommunen innfører ekstra smitteverntiltak på utsatte steder for å forebygge smitteutbrudd forårsaket av gjennomreisende, både i vinter- og påskeferien.

– Vi har sørget for økt smittekontroll på typiske stoppesteder som bensinstasjoner, spisesteder og butikker ved gjennomfartsårene langs E134 og Rv. 35, sier kommuneoverlegen.

I tillegg til dette bidrar årets russekull med å dele ut munnbind og sjokoladehjerter til de gjennomreisende på de samme stedene, de dagene det forventes mest trafikk. Russen er flankert av store plakater som minner folk på at koronaviruset ikke har tatt vinterferie.

Del:
Annonse