17. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Huggorm

Huggormen våkner fra dvalen på denne tiden av året og da gjelder det å være påpasselig hvor du går eller slår deg ned, samt hvor hunden din vandrer. (Foto: Colourbox)

Pass på – nå våkner huggormen etter vinteren

Nå våkner huggormen etter vinterdvalen. Flere steder i Sør-Norge er det meldt om observasjoner av ormer som nyter vårsola. Det er dårlig nytt for våryre hunder.
Annonse

– Hvert år behandler vi mange hunder med huggormbitt. Det er veldig varierende hvor syke hundene blir, men vi mistet to hunder for få år siden til tross for intensiv behandling inkludert motgift. Dette var store, og i utgangspunktet, friske hunder som vi forventet skulle bli friske av behandlingen. Uansett skal huggormbitt sees på som et akutt tilfelle som krever veterinærbehandling så raskt som mulig, sier Tor Kvinge, veterinær og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen, tilknyttet Tryg Forsikring.

Hevelser og sterke smerter
Det er ikke alltid lett å få med seg hva hunden er borte i ute i naturen, da er det greit å vite hvilke symptomer vi må se etter.

Annonse

– Et tydelig tegn kan være at hunden din hyler til ute i skogen. Et huggormbitt kan vises i huden som to små hull eller prikker ved siden av hverandre. Om det var gift i bittet oppstår en kraftig og ofte blodrød hevelse rundt bittet som kan spre seg langs kroppsdelen som ble rammet, forklarer Kvinge.

Andre symptomer kan være akutt halting og smerte.
– Etter et alvorlig huggormbitt oppstår en kraftig, øm hevelse som øker i størrelse time for time, og sterk smerte følger inntil et par dager etter bittet. Normalt blir hunden trøtt innen en time etter bittet. Det er ytterst sjelden at det oppstår hevelser i hundens luftrør med pusteproblemer som følge. Giften kan forårsake skader på blodkar, blodtrykksfall, svimmelhet, sløvhet, forstyrrelser i hjerte- og karsystemet og bevisstløshet. Hunden kan også gå i sjokk, sier den erfarne veterinæren.

Ha hundeforsikring
Skulle ulykken være ute kan det være greit å ha en god hundeforsikring. I mange tilfeller kan det bety en økonomisk sikkerhet dersom behandlingen blir omfattende og kostbar.

– Hvert år får vi en rekke skademeldinger om hunder som er bitt av huggorm. Hos oss er huggormbitt dekket uten egenandel i hundeforsikringen. Ved å fjerne denne ønsker vi å senke terskelen for å oppsøke hjelp. Vi vet hvor viktig det er at en hund som er bitt av huggorm kommer raskt til veterinær, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Få hunden til å slappe av
Det er lett å få panikk dersom en oppdager at hunden er bitt av en huggorm, men for hundeeieren gjelder det å beholde roen og samtidig forsøke å roe ned hunden.

– Før du kommer deg til veterinær bør hunden holdes i ro, og hvile ettersom spredningen av giften påskyndes ved muskulær aktivitet. En liten hund kan bæres fra stedet, og om det er mulig bør heller ikke en stor hund gå mye. Bittet skal ikke suges på eller kjøles ned, og du skal ikke forsøke å stanse blodsirkulasjonen fra bittstedet med forbindelser, sier Kvinge.

Se deg ekstra godt om nå
Etter vinteren og rundt påsketider med varmere vær pleier ofte huggorm å komme frem og ligge i åpningen av hiet sitt. Det betyr samtidig at mennesker og hunder på tur bør være ekstra på vakt.

– Det gjelder å se seg ekstra godt om før du setter deg ned et sted der solen varmer. Huggorm er like glad i sol og varme som deg, og i fjellet kan vi treffe på hele flokker som har samlet seg. Er du ute og lufter hunden bør du absolutt se seg ekstra godt om og undersøke området for å se etter huggorm på denne tiden av året, poengterer Brandeggen.

Del:
Annonse