23. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Passord

De yngste er de som oftest deler passordet sitt med noen de stoler på, ifølge ny undersøkelse. (Foto: iStock)

4 av 10 under 30 år har delt nettpassordet sitt

En ny undersøkelse viser at hele 42 prosent av de under 30 år har delt nettpassord i løpet av det siste året med en de stoler på. Det skjer til tross for sterke anbefalinger om det motsatte.
Annonse

– Det er overraskende at de yngste som har vokst opp i en digital verden er de som i størst grad deler passordene sine med andre, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan forsikring.

Undersøkelsen, som er utført av Norstat for selskapet, viser at 18 prosent av befolkningen har delt nettpassord med en de stoler på de siste tolv månedene. I den yngste gruppen, blant de mellom 18 og 29 år, svarte 42 prosent at de har delt passord med noen de stoler på. I aldersgruppen 60-99 år svarte bare tre prosent det samme.

Annonse

Ikke del passordet ditt
– Vi ser at nettsvindel og hacking øker, og de kriminelle blir mer profesjonelle i sine metoder. Det er lurt å være forsiktig med hvor du deler innloggingsinformasjonen din på nett, og at du ikke deler det med andre, sier Kai Roer. Han er forskningssjef for Knowbe4 Research, forskningssenteret til IT-sikkerhetsselskapet KnowBe4. De forsker på IT-sikkerhetskultur.

Skulle uhellet være ute, oppfordrer politiet flere til å anmelde nettsvindel. Med flere anmeldelser får politiet bedre oversikt over omfanget og hva lovbruddene fører til.

– Det kan bli både dyrt og ubehagelig å bli misbrukt på nett, og vanskelig å få gjort noe med på egenhånd. Hvis du er rammet av denne type svindel, er det lurt å sjekke om du kan få hjelp fra forsikringsselskapet. Dette er noe vi dekker gjennom flere av våre forsikringer, sier Richvoldsen i Codan forsikring.

Passord-råd
Det finnes heldigvis noen gode råd for hvordan du best mulig kan sikre passordene dine.

– Det klart beste er å ha unike, lange passord. Husker du alle passordene dine kan det være et tegn på at du har for enkle passord, som er lett å hacke. Det er et godt tips å skrive dem ned et sted ingen har tilgang, eller å bruke en såkalt «password manager», som husker passordene for deg, sier Kai Roer.

¬Undersøkelsen er gjennomført i februar av Norstat på vegne av Codan Forsikring, i et landsrepresentativt utvalg på 1.000 respondenter.

Del:
Annonse