22. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Smittetall

Lørdag ble det registrert 29 nye smittetilfeller i Drammen pluss ett i Øvre Eiker. Drammen opplevde dermed en liten oppgang fra fredagens tall på 23.

Ny økning i Drammens-smitten – Øvre Eiker stabilt

Smitten øker i Drammen nok en gang selv om det ikke er mange i forhold til fredagens 23 nye tilfeller. 29 personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. I Øvre Eiker er det stabil med ett nytt tilfelle.
Annonse

Smitteveien er kjent for 24 av de smittede i Drammen, mens den foreløpig er ukjent for de fem øvrige.

– Ut fra utviklingen de siste dagene hadde vi nok alle håpet at smittetallet nå skulle ligge på nedre del av 20-tallet eller kanskje aller helst bevege seg under 20. Vi har hatt flere uker med strenge restriksjoner, og oppfordringene om å holde god avstand og begrense all sosial kontakt har vært gjentatt mange ganger. Derfor kan dager med høyere antall smittede oppleves som et tilbakeslag, selv om det ikke er grunn til å legge stor vekt på smittetall på enkeltdager, sier kommuneoverlege John David Johannessen i Drammen kommune.

Annonse

– Vi er nødt til å redusere smittetrykket ytterligere. Det daglige smittetallet ligger for høyt til at vi kan være trygge på å holde kontrollen på smittespredningen. Dessuten vil såpass høye smittetall etter all sannsynlighet kreve strenge restriksjoner også i tiden som kommer. Så jo lenger tid det tar å redusere smittetrykket, jo vanskeligere blir det å lette på restriksjonene som vi alle kjenner i hverdagen vår, sier kommuneoverlegen.

Strenge tiltak fortsatt
Han viser til helsedirektør Bjørn Guldvogs uttalelser om at vi sannsynligvis må belage oss på strenge tiltak gjennom april og at vi kanskje kan håpe på lettelser mot midten eller slutten av mai, dersom smittetallene går ned og vaksineringen følger den skisserte fremdriftsplanen.

Når smittetallene ligger såpass høyt langt inn i påskehøytiden, er det grunn til å være litt bekymret for hvordan det blir når påskeferien er over og man skal tilbake på jobb, skole og barnehage.

– Vi kan håpe at smittetallene ikke stiger etter påskeferien, men det er høyere smittetrykk i samfunnet generelt nå enn det var gjennom jula, så vi må nok være forberedt på at vi kan komme til å se nokså høye smittetall den nærmeste tiden, sier Johannessen.

Det ventes at mange vender hjem etter påskeferien i løpet av første og andre påskedag. Kommuneoverlegen har en innstendig oppfordring til alle som skal tilbake på jobben, skolen eller i barnehagen på tirsdag.

– Mange har fortsatt hjemmekontor, men det er også en del som skal møte fysisk på arbeidsplassen. Har du de minste tegn til luftveissymptomer eller sår hals, må du teste deg for koronasmitte før du møter på jobb eller går på skolen eller i barnehagen igjen. Hvis vi skal klare å begrense smittespredningen ytterligere, er vi helt avhengige av at vi unngår større smitteutbrudd på arbeidsplasser, på skoler eller i barnehager. Kommunens testkapasitet er veldig god, testen er gratis og rask å gjennomføre, og du får svar på om du er smittet eller ikke i løpet av kort tid, sier kommuneoverlegen.

Siden begynnelsen av mars 2020 har 3.571 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 47 personer har gått bort etter å ha fått påvist smitte.

Ett nytt smittetilfelle
Kommuneoverlegen melder om at det har blitt bekreftet ett nytt smittetilfelle med koronavirus i Øvre Eiker det siste døgnet.

Smittekilden er foreløpig ukjent. Smittesporingsarbeid og testing av nærkontakter fortsetter de nærmeste dagene, og det forventes å kunne avdekke smitteveien.

Det er med dette registrert totalt 305 bekreftede tilfeller av korona i Øvre Eiker kommune siden utbruddet i mars 2020, hvorav 100 er smittet i 2021.

Del:
Annonse