29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er viktig å ha godt mønster i dekkene. Særlig på våte veier og i regnvær. Uten godt mønster klarer ikke dekkene å få vannet unna godt nok og faren for vannplaning øker. (Foto: Colourbox)

Tenk sikkerhet: Sjekk du om du trenger nye sommerdekk

Våren er her og med den er det på tide å få sommerdekkene på bilen. 1. mai er fristen for å få av piggdekkene over hele landet etter utsettelsen som ble gitt tidligere i år.
Annonse

– Det viktigste å sjekke for å se om dekkene dine duger en sommer til er mønsterdybden og om dekkene dine har skader eller har blitt slitt skjevt, sier Nils Sødal i NAF.

Lovkravet til mønsterdybde på sommerdekk er minimum 1,6 millimeter, men NAF mener dette er litt for snaut og anbefaler minst tre millimeter mønsterdybde.

Annonse

– Mønsterdybden sjekker du enkelt med en mønsterdybdemåler. Mange dekk har også en innebygd slitasjevarsler som du kan bruke for å se om dekket er innenfor lovkravet eller ikke, sier Sødal.

Det er viktig å ha godt mønster i dekkene. Særlig på våte veier og i regnvær. Uten godt mønster klarer ikke dekkene å få vannet unna godt nok og faren for vannplaning øker.

– Gode dekk er svært viktig for trafikksikkerheten. De er den kontakten du har med bakken og da må de være gode, sier NAF-rådgiveren.

I tillegg til mønsterdybden er det lurt å sjekke om dekkene har skader og om de har blitt slitt skjevt.

– Er dekkene dine slitt skjevt har de enten blitt kjørt med feil dekktrykk eller det er noe galt med hjulstillingen og hjulvinklene på bilen. Det kan være lurt å ta bilen på en hjulstillingskontroll så du får sjekket om alt er i orden, sier han.

Del:
Annonse