16. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Per-Øyvind Mørk fra Sparebanken Øst (t.v.) og Lars-Andreas T. Kristiansen i rommet med Balke-maleriene.

Sikret seg Peder Balke-utstilling takket være sponsor

Arbeidene med årets utstillinger i Vestfossen Kunstlaboratorium er i full gang og noen er på det nærmeste ferdige. Takket være en sponsorgave på 200.000 kroner sikret stedet seg en utstilling av Peder Balke.
Annonse

– Det er takket være gaven på 200.000 fra Sparebanken Øst at vi kan ta imot en slik utstilling. Ettersom vi her snakker om meget verdifulle malerier har vi måttet investere i ekstra sikkerhet rundt denne utstilling. I tillegg kommer store transportkostnader og forsikringer, sier daglig leder ved Vestfossen Kunstlaboratorium, Lars-Andreas T. Kristiansen.

Mandag var han sammen med Per-Øyvind Mørk fra sparebanken for å vise ham hva pengegaven hadde gått til. Samtidig ble det en omvisning i lokalene hvor mye av kunsten til årets sesong allerede er på plass.

Annonse

Det er ikke første gang Sparebanken Øst har vist stor velvilje overfor «kunstlabben». Også da malerier av Frits Thaulow skulle stilles ut i 2019, hadde banken en finger med i spillet. De endte også opp med å kjøpe maleriet «Sommeraften» som er malt med motiv fra Gamle-Hokksund.

Fra hovedhallen på Vestfossen Kunstlaboratorium hvor en del verker allerede er på plass. Lars-Andreas viser Per-Øyvind Mørk rundt i lokalene.

Åpner sesongen 8. mai
Lørdag 8. mai er det offisiell åpning av Vestfossen Kunstlaboratorium. Men som i fjor, skjer dette digitalt med kun et fåtall personer til stede. Dørene åpnes for publikum i «passa porsjoner» dagen etter, men galleriene vil være åpne hele sommeren igjennom.

– Det siste året har vist oss viktigheten av, og behovet folk har for kunst og kultur. Vi har kjent på en tilstedeværelse delvis uten kunst og mange har savnet dette tilbudet, sier Lars-Andreas.

Han synes det er betegnende at området kultur er samme området i kommunen som livskraft.

– Det minner oss om hvilken funksjon og kraft kunsten kan ha i samfunnet og viktigheten av å gjøre kunst tilgjengelig for folk flest, sier han.

Årets utstilling består av verker fra en rekke kunstnere – som ofte har jobbet i par med sine bidrag. Det er også i år noen bilder som trenger foreldre til å forklare eller styre barn unna, men langt fra så provoserende som «kunstlabben» har vært ved flere tilfeller.

– Noen bilder er plassert med omhu for å ikke være for iøynefallende for barn, sier Kristiansen.

Balke-utstilling
Peder Balke-utstillingen består av 19 bilder. Han er mest kjent for sine malerier i små formater, men på denne utstillingen vil du også få se et par av hans større bilder.

– Vi har sponset utstillinger tidligere og det er viktig å kunne formidle norske kunstnere av god gammel årgang – ikke bare samtidskunst på et sted som dette. Interessen for Thaulow-utstillingen viser nettopp det, sier Per-Øyvind Mørk.

Kontroll på økonomien
Vestfossen Kunstlaboratorium har slitt med økonomien i de fleste årene siden åpningen i 2003. I år har de sikret seg en solid pott fra statsbudsjettet på 4,115 mill. kroner inkludert 80.000 i koronatilskudd. I tillegg har kommunen bidratt med ca. 1,3 mill. og Viken fylkeskommune med ca. 1,5 mill.

– Dette gjør at vi i år har kontroll på økonomien og vil kunne gå i balanse, sier Lars- Andreas T. Kristiansen.

Han mener de har mye spennende å by på i år – ikke minst i prosjektrommet hvor Vestfos Cellulosefabrikk hadde en stor avdeling i fjor. I år blir det satt fokus på de som jobbet på fabrikken og hvilke forhold de jobbet under.

Fakta (Wikipedia)
Peder Balke (født Peder Andersen i 1804 på Helgøya i Ringsaker, døpt 4. november 1804 i Nes kirke, død 5. februar 1887 i Kristiania) var en norsk maler. Med sine ofte dramatiske bilder i begrenset fargeskala ble Peder Balke særlig etter sin død anerkjent som en av de beste landskapsmalerne i Norge på 1800-tallet.

Del:
Annonse