Litt tidligere i måneden la Temte ut en post på sin Facebook-side under tittelen «Blod, smerte, sorg – og det kan være din skyld!» Og innlegget vakte reaksjoner. Det var liten tvil om hva folk synes om slik forsøpling langs veinettet vårt.
– På bildet ser du hva jeg har plukket på et 200 meter langt jorde rett ved veien nå i ettermiddag. Dette jordet er praktisk talt matfatet til de uskyldige dyra som får fôret sitt fra området her. Og det er mye mer søppel enn hva bildet viser, sier Ole Kristian Temte.
Han presiserer at når gresset har vokst nok er neste steg å slå det, pakke det og så å gi det rett til dyra. Får et dyr i seg noe slikt er det nesten sikkert en helt forferdelig og smertefull død.
– Vil du være ansvarlig for det? Kan du være så snill å slutte å dumpe søppel langs veien? Om ikke for meg, klima eller din neste, så i hvert fall for totalt uskyldige dyr som ikke har mulighet til å unngå en forferdelig og totalt unødvendig skjebne, skriver han.
Han roser politikerne som ønsket å heve panten på plastflasker. Samtidig er han kritisk til at det ble slutt på pant på glassflasker. Forslaget fra enkelte politikere om at bøndene må legge inn rutiner for å søke med metalldetektor, har han liten sans for. Det hjelper heller ikke mot knuste glassflasker.
Økt bruk – økt forsøpling
Når flere vil ut i naturen, øker også faren for forsøpling. Norsk Friluftsliv ber både turgåere og kommuner bidra til sporløs ferdsel.
Nå i koronatiden er flere ute enn tidligere, og mange bruker naturen som sosial møteplass. Det er bra, men har også en bakside, skriver de i en pressemelding.
– Vi er veldig glade for at mange nå hygger seg og er sosiale ute i naturen. Men når folk lar det ligge igjen søppel etter seg, er det bekymringsverdig, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier.
Norsk Friluftsliv er paraplyorganisasjonen for de norske friluftslivsorganisasjonene, med over 950.000 medlemskap.
Alt skal med hjem
Lier tror det kan være spesielt viktig at de som kanskje ikke er så vant til å være ute får tydelig informasjon om hvordan de bør oppføre seg i naturen.
– Det er viktig å være klar over plikten til det vi kaller sporløs ferdsel, at det skal se like fint ut når vi drar, som da vi kom. Det ønsker vi at folk er bevisste på, enten de er nye i friluftslivet eller ikke, sier hun.
Søppel som blir liggende i naturen skaper ikke bare stor irritasjon for nestemann. Det kan også være skadelig for dyr, og kan bli liggende i flere hundre år før det brytes ned. Et tips er derfor å alltid ha med en egen pose som du vet du kan legge alt avfallet ditt i, forteller Lier.
Ber kommuner være klare
Det er ikke bare opp til turgåerne å sørge for at naturen etterlates fin for de neste som kommer. Norsk Friluftsliv oppfordrer også kommunene til å ta grep for å tilrettelegge for sporløs ferdsel i tiden framover.
– Som i fjor skal de aller fleste av oss feriere i Norge, og mange vil ut i naturen. Da er det viktig at kommunene er klare, og sørger for nødvendig tilrettelegging og kapasitet. Gode avfallsløsninger, tydelig skilting og tilrettelagte grillplasser er viktige tiltak mot forsøpling i naturen, sier Lier.
Når mange samler seg på de samme stiene og turområdene kan også det bidra til slitasje på naturen. Norsk Friluftsliv oppfordrer derfor også kommunene til å gi god informasjon om alternative turruter og områder, for å unngå trykk på de mest populære turmålene.
FLERE SAKER
Kan komme opp mot 20 centimeter med snø – senere sludd og regn
Bli med på en desember-tur på Mjøndalsskauen
Mangfoldspris og heder til Marit Nordli Johansen