20. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det blir ingen markering ved bautaen utenfor Nedre Eiker kirke i år på grunn av Drammens lokale covid-19 forskrift. Det synes Eiker Historielag og NVIO er beklagelig. Men de vil legge ned krans og ha en digital markering like vel. (Arkivbilde)

Hadde programmet for 8. mai klart – så kansellerte Drammen

Eiker Historielag og Norske Veteraner fra utenlandske operasjoner (NVIO) hadde planene klare for årets 8. mai markering – både i Hokksund og ved Nedre Eiker kirke. Så kansellerte Drammen kommune.
Annonse

De siste årene har Nedre Eiker kommune og deretter Drammen kommune deltatt i markeringen ved bautaen utenfor Nedre Eiker kirke og på Mjøndalen stasjon. Det var planen også i år, men slik blir det altså ikke.

Mandag kveld fikk leder av historielaget, Ståle Berdal, en telefon fra kulturkontoret med beskjed om at kommunen likevel ikke stilte opp. Det til tross for at programmet var «spikret» og det meste klart. Grunnen er de lokale Covid-19 reglene som rett og slett forbyr slike arrangement.

Annonse

– Vi har bestemt oss for å holde en slags markering likevel, da det er viktig å redde stumpene av dette arrangementet. Nedre Eiker har ikke hatt noen tradisjon for å markere 8. mai før vi fikk med oss daværende ordfører Bent Inge Bye for noe år siden, sier leder i NVIO Eiker, Ronny Steen.

Det han og Ståle Berdal i historielaget da snakker om, er en liten markering med kun få mennesker til stede og at det hele fotograferes og filmes slik det er åpnet opp for i reglene i Drammen. Men å annonsere noe klokkeslett som NVIO først gjorde, er ikke lovlig ifølge kommunen. Veteranforeningen har derfor gått ut på egne facebooksider og understreket at det ikke blir arrangement ved Nedre Eiker kirke eller Mjøndalen stasjon like vel.

Vanskelig å forstå
I fjor var ordfører Monica Myrvold Berg med og holdt tale og Ronny Steen har derfor problemer med å forstå at smittesituasjonen skal være annerledes i år. Det er dessuten kun et fåtall personer på disse markeringene, og i henhold til gjennomsnittsalderen vil de aller fleste her være fullvaksinerte.

Bekransning og medaljeseremoni
Det vil nå bli en enkel kransenedleggelse ved bautaen utenfor kirken i Nedre Eiker og kanskje noe musikalsk innslag, men det er ikke helt avklart.

Situasjonen er en helt annen i Øvre Eiker, som ikke har noen lokale covid-19-forskrifter, men som forholder seg til de sentrale bestemmelsene. De åpner opp for å ha inntil 200 personer på utendørs arrangementer som dette.

Ordfører Knut Kvale vil holde tale og foreta selve bekransningen. Det er allerede spilt inn en tale digitalt, men han bekrefter overfor Eikernytt.no i dag at han også stiller på 8. mai. Det vil også bli fortatt medaljeseremoni mest sannsynlig ved kirken til tre personer som har tjenestegjort i Gasa.

– Vi jobber også med bevertningsopplegg i lokalene på Arbeideren som nå er åpnet for drift etter koronastengning, men som dere ser så må vi ha mannskaper til disse arrangementene, sier Ronny Steen.

Det tas forbehold om reglene rundt korona og om det skulle bli endring på disse.

Kommunelege og advokat sa nei
Det var kommunelegen og kommuneadvokaten i Drammen som i begynnelsen av uka satte en stopper for de lokale arrangementene i Drammen, tidligere Svelvik og Nedre Eiker.

I Drammen er det Ann Magritt Bekink som er prosjektleder for 8. mai markeringen. Hun bekrefter overfor Ekernytt.no at det ikke blir noe lokalt arrangement i kommunen, men at ordføreren vil holde en tale som legges ut på nettet.

Det var altså kommunelege og advokat som mandag gjorde det klart at kommunen ikke kunne fritas for egne regler til dette arrangementet.

– Det kan være maksimalt fem personer til stede og i tillegg teknisk personell til en eventuell innspilling. Og det er ikke lov å annonsere klokkeslett, sier hun.

Hun forteller at kommunen har bestilt kranser og blomster slik at bautaene ikke skal stå nakne denne dagen.

Liten markering
Ifølge Ståle Berdal i Eiker Historielag er det snakk om to fanevakter og to appeller, kransenedleggelse og et musikalsk innslag. Det hele tas bilde av og tas opp video som senere legges ut på nettet. Det mener han er innenfor reglene i Nedre Eiker.

Men hvis det er andre som tilfeldigvis kommer til kirken eller stasjonen, vil det ikke være noen til å bortvise dem.

Digital markering sentralt
Også den nasjonale markeringen av frigjørings- og veterandagen skjer digitalt i år. Den blir strømmet på nett og trolig på TV slik at flest mulig vil kunne se dette, melder Forsvarsdepartementet i ettermiddag.

Det blir ingen markering ved bautaen utenfor Nedre Eiker kirke i år på grunn av Drammens lokale covid-19 forskrift. Det synes Eiker Historielag og NVIO er beklagelig. Men de vil legge ned krans og ha en digital markering like vel. (Arkivbilde)
Del:
Annonse