26. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kunden lastet ned og brukte dette bildet i et falskt forsikringskrav. Det endte med politianmeldelse og tilbakebetaling av erstatningssum.

Straffbart og lite lurt: Bruker Googel-bilder til falske forsikringskrav

En ny trend blant de som forsøker seg på forsikringssvindel er å google bilder av skadet elektronikk for å bruke dem som «bevis» i skadekravene. Det straffer seg på flere måter.
Annonse

– Nylig avdekket vi to forsøk fra samme kunde. I den første saken krevde kunden erstatning for et ødelagt og nærmest smeltet speilreflekskamera til nærmere 20.000 kroner. 26-åringen forklarte at barna hadde lagt kamera i mikrobølgeovnen, sier Roy-André Sørheim Lyngbø, leder for utredning i forsikringsselskapet Fremtind.

Kameraet på bildet var riktig nok ødelagt etter en tur i mikrobølgeovnen. Fremtind har systemer og rutiner som fanger opp en relativt stor andel svindeltilfeller, og etter nærmere undersøkelser fant de nøyaktig samme bilde på nett. Kundens krav ble avslått på grunn av svindel, og ble politianmeldt.

Annonse

– Samme kunde hadde noen måneder tidligere meldt skade og fått oppgjør på en Samsung 4K-TV. Saken med kameraet førte til at vi så nærmere på denne saken. Etter et bildesøk på nett fant vi ut at kunden hadde gjort det samme i begge saker, nemlig brukt et bilde fra nett som «bevis», sier Lyngbø.

Politiet ga den tidligere Fremtind-kunden et forelegg som innebar bot og at erstatningsutbetalingen måtte betales tilbake til selskapet.

Dette bildet av en flatskjerm ble brukt til å få ut erstatning, men kunden ble avslørt til slutt.

Flere svindelforsøk ender med bot og fengsel
Forsikringsselskapene politianmelder stadig flere svindelforsøk, og opplever at politiet prioriterer sakene høyere enn før. Det gjør at flere får strafferettslig pålegg som bot og fengsel.

– Forsikringssvindel forstyrrer spleiselaget som forsikring er og det gir dyrere forsikring for alle. Vi har nulltoleranse for svindel fordi det rammer kundene våre. Derfor politianmelder vi alle svindelforsøk vi oppdager, sier Lyngbø.

I snitt avdekker Fremtind forsikringssvindel for om lag 75 millioner kroner hvert år. I snitt ligger svindelsakene på livsforsikring på millionbeløp, mens tilfellene innenfor skadeforsikring ligger i snitt på 200.000 kroner.

– Når vi politianmelder alle svindelforsøk håper vi på en preventiv effekt. Vi tror det vil få folk til å tenke seg om før de gjør seg til kriminelle, ofte for relativt små beløp. For de som blir domfelt er konsekvensene store, men det er rettferdig for majoriteten som ikke jukser, sier Lyngbø.

Fremtind avdekker mest svindel innenfor innbo-, reise- og motorforsikringer. Disse er oftest knyttet til falsk dokumentasjon, at kunden melder skader som faktisk ikke har skjedd eller at kunden overdriver skadekravet sitt.

Leder for utredning i Fremtind, Roy-André Sørheim Lyngbø.
Del:
Annonse