19. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Allemannsretten gjelder uavhengig av hvem som er grunneier. Samtidig setter flere grunneiere opp private skilt med «camping forbudt». (Foto: NAF)

Dette må du huske når du skal fri-campe i sommer

Allemannsretten står sterkt i Norge. Men det betyr ikke at det er helt fritt fram å parkere bobilen eller slå opp teltet. - Du står friere med telt enn med bobil, men noen ting er det lurt å være klar over før du slår deg til ro for natten, sier Nils Sødal i NAF.
Annonse

Mange har fått øynene opp for å feriere i eget land siden korona-pandemien har begrenset utenlandsreisingen. Det er mange kreative måter å komme seg ut på veien på. Mange fristes av å campe i det fri og våkne i stillhet i vakker natur, men hvis du ikke vil innom campingplassen, hvor kan du egentlig parkere for natten om du reiser med bobil, campervan, taktelt eller vanlig telt?

– Allemannsretten er unikt for Norge. Den gir oss rett til å ferdes og oppholde oss i utmark. Det er rett og slett et fellesgode i den norske kulturarven. Men det betyr ikke at vi kan ture fram uten å vise hensyn, sier Sødal.

Annonse

Allemannsretten gjelder uavhengig av hvem som er grunneier. Samtidig setter flere grunneiere opp private skilt med «parkering forbudt» for å hindre bobiler og folk med campingvogn i å overnatte. Også flere kommuner har satt opp begrensinger for fricamping, på grunn av stor pågang og mange turister.

– Det finnes noen regler du må forholde deg til. Så sett deg inn i det før ferien starter, sier NAF-rådgiveren.

Loven sier at det er tillatt å parkere ved offentlig vei i utmark, såfremt det ikke er til nevneverdig skade eller ulempe. Det sentrale her er om vi er ved offentlig vei eller ikke. Langsmed offentlig vei kan du parkere bobilen, så sant dette er forsvarlig og ikke hindrer trafikken eller er i strid med trafikkreglene, offentlig skilting eller andre bestemmelser.

– Dette kan faktisk ikke grunneier hindre. Er veien derimot privat kan grunneier bestemme. Du kan heller ikke kjøre av veien og ut i terrenget for å campe med bobil, campervan eller campingvogn, sier han.

Skal du overnatte i telt er du friere. Du kan parkere bilen på parkeringsplassen og finne deg en fin teltplass ute i naturen.

– Det kan være lurt å ta en prat med grunneieren før du slår opp teltet, mener Sødal.

Og du skal ha avstand til bebyggelsen. I tillegg kan du ikke ligge på samme plass mer enn to døgn. Det gjelder både telt og bobil.

Del:
Annonse