14. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Innleggsforfatter Magnus Weggesrud.

LESERINNLEGG: Avlys muntlig eksamen!

Beskjeden fra landets elever, lærere, fylkesordførere, skoleledere og mange andre kunne ikke vært tydeligere: Årets muntlige eksamen for 10. trinn og videregående skole må avlyses. Noe annet er helt uforsvarlig, både av smittevernhensyn og faglige hensyn.
Annonse

Vi legger snart bak oss nok et krevende skoleår. Mange elever har tilbrakt flere uker i karantene og har hatt hundrevis av undervisningsøkter bak en dataskjerm. Lærerne har samtidig jobba beinhardt for å prøve å gi elevene den opplæringa de har hatt krav på for å nå måla i læreplanen og forberede dem til eksamen.

Dessverre er forskjellene nå store elevene imellom, fra skole til skole og kommune til kommune – på hva slags undervisning de har fått. Allikevel skal de nå testes på det regjeringen mener er like premisser. Til og med Utdanningsdirektoratet har anbefalt å avlyse fordi vi ikke kan være sikker på at alle elever har fått den undervisningen de har rett på. Det er derfor på tide å stikke fingeren i jorda, innse realitetene og avlyse muntlig eksamen.

Annonse

Det er også meningsløst at regjeringa fortsatt tviholder på at de skal gjennomføre dette når vi vet hva som er konsekvensen for de elevene som er i isolasjon eller karantene på eksamensdagen. De må vente til høsten før de kan ta eksamen på nytt. Det er uholdbart og skaper mye usikkerhet blant unge mennesker – helt unødvendig. Mange lærere er fortsatt uvaksinerte og løper derfor også en større risiko ved å møte mange elever fra forskjellige skoler.

Nå er det på tide å legge bort prestisjen og bruke sunt bondevett. Den siste tida som er igjen før sommerferien bør heller benyttes til å gi gode og rettferdige standpunktkarakterer. La oss nå gi hardt prøvede elever og lærere en verdig avslutning på et vanskelig skoleår.

Magnus Weggesrud
Fylkestingsrepresentant i Viken
Medlem av komite for utdanning
Senterpartiet

Del:
Annonse