17. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er varslet mye regn og vind kombinert med lyn og torden i kveld og natt. Forsikringsselskapene advarer og ber deg ta alle forholdsregler. (Foto: Colourbox)

I kveld kan det brake skikkelig – stor fare for lynskader

I kveld og natt til fredag ventes mye lyn på Øst- og Sørlandet. - Lyner det der du bor bør du slå av det meste og trekke ut støpslene med en gang. Ved lynnedslag rett i nærheten ryker ofte elektronikken først, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.
Annonse

Meteorologisk Institutt har sendt ut gult farevarsel for uværet som i kveld først vil treffe Agder og Telemark før det beveger seg nordøstover. Det vil si at treffer Buskerud litt utpå kvelden og natta.

– Ved lynnedslag kan all elektronikk overbelastes, noe som kan føre til kortslutning. Nær alt av elektriske apparater inneholder noe elektronikk, og et moderne hjem er gjerne koblet både til strømnettet og internett via kabel. Som regel går det bra, men vi har årlig mange saker hvor elektronikken har kortsluttet, hvor datamaskiner og harddisker har gått tapt etter lynnedslag. Tordner og lyner det rundt deg i kveld så slå heller av alt, og trekk ut støpslene inntil tordenværet er forbi, sier han.

Annonse

Tusenvis av skader i fjor
Sommeren er en periode med mye lyn og torden, og man kan trygt si at lyn-sesongen nå er i gang. Halvparten av alle årlige lynnedslag kommer i juni, juli og august.

I fjor registrerte forsikringsbransjen 2.600 lynskader, og året før ble det utbetalt vel 102 millioner kroner i erstatning for brannskader og skader som følge av kortslutning etter lynnedslag.

– Kveldens og nattens tordenvær kan i tillegg føre med seg lokalt kraftige vindkast og styrtregn. Alle som bor på Sør- og Østlandet bør komme seg ut og se til at løse gjenstander, sommerparasoller og trampoliner er sikret. Overspenningsvern er en relativt rimelig måte å sikre gjenstander og bolig på, og om du har ett enkelt som bare settes i stikkontakten, eller grovvern, kan du langt på vei sikre deg. Men det beste og enkleste er å koble alle enhetene fra strøm- og telenettet, sier Brandeggen.

Skader etter lynnedslag erstattes vanligvis hvis du har en hjem/villa-forsikring. Skadene dekkes under brannforsikringen som er en obligatorisk del av hjem/villa-forsikringen. Skulle fryseren gå tapt, kan verdien av innholdet dekkes.

Forholdsregler ved tordenvær:
• Trekk ut støpselet til elektriske apparater, TV-kabler, telefon- og bredbåndskabler.
• Overspenningsvern, et godt forebyggende tiltak mot lynskader.
• Søk ly innendørs hvis mulig.
• Trekk ut støpselet til elektriske apparater, TV-kabler, telefon- og bredbåndskabler.
• Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner.
• Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører. Der sitter du trygt.
• Unngå å fylle drivstoff på bil eller båt.• Unngå å oppholde deg i småbåt.
• Dersom du bader, bør du snarest mulig komme deg på land.
• Unngå fjell- og bakketopper, samt åpne sletter.
• Hold deg unna høye enslige trær.
• Unngå bruk av paraply i åpent landskap utendørs.

Del:
Annonse