29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Alt tyder på at det blir mye biler på veiene i dag fredag 18. juni. (Foto: Fremtind)

I dag blir trolig sommerens mest trafikkerte dag

I dag - fredag 18. juni blir sannsynligvis sommerens mest trafikkerte dag. Du kan forvente kø og kaos, og har du mulighet, bør du unngå å kjøre denne ettermiddagen.
Annonse

Den aller mest trafikkerte dagen i fjor sommer var fredag 19. juni, ved skoleslutt.

– Alt tyder på at det blir mye biler på veiene fredag 18. juni, og først og fremst bør du unngå å kjøre mellom klokken 14.00 og 18.00, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Annonse

Data fra nordmenns bilkjøring sommeren 2020 gir indikasjoner på når det er smart å kjøre denne sommeren. Sist sommer kjørte vi mest på mandager, spesielt om morgenen, etterfulgt av fredager, da trafikken var tettest om ettermiddagen.

I fjor var det omlag 20 prosent mer trafikk på fredager og mandager enn det var på lørdager og søndager.

– Det er ikke sikkert du bør legge hjemreisen etter en helgetur til mandag. I fjor sommer var det i snitt 30 prosent mer trafikk på mandager enn det var på søndager. Lørdager og søndager er de beste dagene å kjøre på, om du har mulighet til det, sier Nielsen.

Tettpakket med biler på norske veier i sommer
Over 4 av 10 nordmenn planlegger å reise på bilferie i sommer, noe som er en betydelig økning fra i fjor.

I år sier 42 prosent at de skal på bilferie i Norge, mot 32 prosent i 2020. Det viser en undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Fremtind.

– Som i alle årstider oppfordrer vi bilistene til å ta det pent på veiene om sommeren. Høy fart og forbikjøringer kan skape farlige situasjoner, og du vil nødig være den som forårsaker ekstra lange køer eller i verste fall alvorlige trafikkulykker, sier skadeforebyggeren.

Det er folk på Vestlandet som i størst grad skal på bilferie, og de skal i hovedsak kjøre i egen region.

Ni tips til en trygg bilferie
Vi kjørte like mye bil koronasommeren 2020 som sommeren 2019. Fart og uoppmerksomhet, som mobilbruk, er blant hovedårsakene til store og små trafikkulykker. Selskapet har derfor noen råd til alle som skal på bilferie:

• Kjør når du er våken og opplagt. Bytt sjåfør eller stopp om du blir trøtt.
• Hold din plass i køen. Du vil nødig være den som forårsaker farlige situasjoner og enda lengre kø.
• Pakk bilen skikkelig: Det tyngste nederst, og sikre løse gjenstander. Selv de minste gjenstander kan gi fatalt utfall ved en bråbrems.
• Nyere biler og spesielt mange elbiler har god akselerasjon. Ta det pent ut av veikryss, ut av rundkjøringer og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt og på motorveien.
• Om du ikke har mobilstativ, la mobilen ligge mens du kjører. Har bilen Bluetooth bør du koble til denne før du starter å kjøre.
• Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.
• Ikke stol blindt på alle funksjonene i bilen, som for eksempel ryggekamera. Bilens bevegelser er kun sjåførens ansvar.
• Ta deg tid når du skal parkere og rygg alltid inn på parkeringen, ikke ut.
• Uansett biltype og størrelse på motor: Kjør alltid pent og etter forholdene.

Flere funn fra undersøkelsen

• Kvinner er mest bekymret for å kollidere med andre biler. 42 prosent av kvinnene oppgir dette mot 30 prosent av mennene.

– Deretter følger motorstopp (14 prosent).
– 13 prosent oppgir at de er bekymret for å kjøre av veien, og hele 33 prosent av de yngste sjåførene oppgir dette.
– 12 prosent oppgir at de er bekymret for kø.
– Nær 1 av 4 (23 prosent) i aldersgruppen 35-44 (småbarnsfamilier?) oppgir at de er bekymret for å misfornøyde og grinete barn på bilferie. Det er også denne aldersgruppen som er mest bekymret for kø (22 prosent).
– Halvparten av mennene er ikke bekymret for noe, mot 37 prosent av kvinnene.

• Kvinner irriterer seg mer i trafikken enn menn.

Menn irriterer seg mer enn kvinner over elbiler som kjører sakte på motorveien for å spare strøm. Men – kvinner irriterer seg mer enn på menn over alle disse situasjonene:

– Utrygge forbikjøringer. Menn 62 prosent, kvinner 79 prosent.- Bilister som ligger for tett inntil din bil. Menn 46 prosent, kvinner 66 prosent.
– Bilister som ikke bruker blinklys. Menn 51 prosent, kvinner 55 prosent.
– Sjåfører som bruker mobilen når de kjører. Menn 40 prosent, kvinner 60 prosent.
– Forbikjøringer når det er kø. Menn 30 prosent, kvinner 33 prosent.
– Folk som er dårlig til å flette ved innsnevring fra to til ett kjørefelt. Menn 25 prosent, kvinner 26 prosent.

Selv om kvinner oppgir å irritere seg mer enn menn i trafikken, så kjører de bedre. Kjøredata fra appen Smartbil viser at kvinner både kjører med bedre flyt og de er flinkere til å holde fartsgrensen. I alle aldre, unntatt når de har passert 70 år, så bryter kvinnene fartsgrensene sjeldnere enn menn.

• De yngste sjåførene irriterer seg mest over andre som bruker mobilen når de kjører. 64 prosent av de mellom 18 og 24 år oppgir dette.

– Jo høyere inntekt, jo mindre irriterer vi oss over andres mobilbruk under kjøring.

– Det er innbyggerne i Rogaland som i størst grad irriterer seg mest over mobilbruk, 71 prosent oppgir dette. I motsatt ende finner vi nabofylket Agder – 33 prosent oppgir dette.

Kjørelengde over gjeldende fartsgrense, sommeren 2020. Kilde: Smartbil-appen.
Del:
Annonse