21. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er mange og store arbeider på jernbanen denne sommeren og det blir garantert litt kaos med buss for tog mange steder. (Illustrasjon)

Går mot ny kaos-sommer i kollektivtrafikken

Vy varsler en ny arbeidssommer i Lieråsen tunnel, samt mellom Oslo S og Drammen. Det betyr kaos i kollektivtrafikken selv om mange av oss har ferie og ikke skal på jobb i hovedstaden.
Annonse

Fra 26. Juni til og med 8. august gjør Bane NOR viktig vedlikeholds- og nybyggingsarbeid på jernbanen på Østlandet. Det betyr en ny sommer med alternativ transport og detaljer det er viktig å vite om.

Dette betyr arbeid i Lieråsen tunnel mellom Asker og Drammen hele sommeren, samt at det i fire uker i juli er stengt for togtrafikk mellom Oslo S og Drammen. I tillegg er flere andre strekninger stengt. Vy setter opp alternativ transport for sine tog. Flytoget og Sørtoget er også berørt.

Annonse

Løsninger som endrer seg
– Vi legger til rette for alternativ transport, men det er ikke til å komme unna at det blir en annerledes reise som det er viktig å informere godt om, sier kommunikasjonssjef Gina Scholz i Vy.

I tillegg til å beregne ekstra reisetid og sette seg godt inn i detaljene i forkant, har Vy noen flere klare råd:

– Det er viktig å være klar over at arbeidene endrer seg gjennom sommeren, noe som gjør at vi også må tilpasse våre løsninger, fremhever Scholz.

– Det betyr at løsninger du er vant til, kan endre seg underveis, i tillegg til at vi tar i bruk noen helt nye løsninger, forklarer Scholz.

Tollbugata, Lensmannslia og trafikkdirigering
– Så store arbeid påvirker hele trafikkflyten inn og ut av Oslo, samt rundt de store stasjonene der det er bytte mellom buss og tog, sier Scholz og forklarer:

– Og siden det ikke er plass til å kjøre alle bussene fra Vy, Flytoget og Sørtoget inn og ut fra Oslo S, løses det ved å ha to steder for av- og påstigning i Oslo sentrum.

Fra 3. juli til og med 1. august får derfor reisende mellom Oslo til Drammen av- og påstigning i Tollbugata, som ligger ved Børsen i Oslo. Dette gjelder ikke reisende med R11. I samme periode er det også både av- og påstigning ved Lensmannslia i Asker.

– Vi anbefaler derfor å sjekke Vy-appen før hver reise og ved å søke til og fra de togstasjonene du vanligvis reiser fra, så finner du detaljer for din reise, anbefaler Scholz.

Hun minner samtidig om å kjøpe billett før reisen og oppfordrer til å vise frem gyldig billett uoppfordret før du går ombord i buss og tog.

Hjelp til å finne frem
Bane NOR har gode løsninger for informasjon og skilting på stasjonene, noe som skal gjøre det lettere å finne frem. De får også hjelp av vektere og politi til å dirigere trafikken på særlig utsatte stasjoner som Oslo S, Drammen og Tønsberg.

– Vi er glade for at Vy og de andre togoperatørene har et godt samarbeid med Bane NOR, Statens vegvesen og Ruter, slik at vi sammen finner løsninger for de skal reise på Østlandet i sommer, sier Gina Scholz i Vy.

Slik påvirker det reisende vestover fra Oslo

Her er det stengt:
Asker–Drammen: Stengt fra 26. juni til og med 8. august.

Lysaker–Sandvika: Stengt for lokaltog (L1) fra 26. juni til og med 8. august.

Oslo S–Asker–Drammen/Spikkestad: Stengt fra 3. juli til og med 1. august.

Drammen–Sande og Drammen-Gulskogen: Stengt fra 3. juli til og med 21. juli.

Bergensbanen kjører fra Oslo via Roa, til Hønefoss.

Viktig å vite om
• Mange reisende fra Oslo til Drammen vil fra 3. juli få av- og påstigning i Tollbugata ved Børsen i Oslo. Dette gjelder ikke hvis du reiser med R11.

• Fra 3. juli til og med 1. august er det både av- og påstigning ved Lensmannslia i Asker.

• Kortidsparkeringen ved Drammen stasjon er stengt i sommer. Dette gjelder ikke parkering ved godsterminalen.

• Tilbudet fra Skøyen stasjon forsterkes i rushtiden.

• Det er ekstra trafikkdirigering i Oslo sentrum, i Drammen og Tønsberg i de travleste periodene.

• Det er store arbeider på Østfoldbanen i samme periode.

• Det er sommerruter.

• Fordi systemer og skinnegang må stabilisere seg etter så store arbeid, kjører togene litt saktere uken etter at arbeid er avsluttet. Derfor kan det bli forsinkelser på inntil 2 minutter.

• Husk at bussen kan få andre avgangstider enn togets ordinære avgangstid.

• Beregn ekstra tid til bytte mellom buss og tog, og ta høyde for at reisen kan ta lengre tid (antatt 30–60 minutter) enn det toget normalt bruker.

Smittevern ved alternativ transport
Vy følger til enhver tid gjeldende regler for smittevern og det er de samme reglene som gjelder ved alternativ transport. DFe minner om å ikke reise om du er syk eller har symptomer på sykdom. Reisende må selv ha med antibac og munnbind.

Del:
Annonse