25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Mange av oss skal på bilferie denne sommeren og da gjelder det å pakke bilen riktig. (Fotos: Tryg)

Skal du på bilferie i sommer? Slik pakker du feriebilen

Hundretusenvis av nordmenn vil snart starte fellesferien, og også i år tyder alt på at de fleste velger norgesferie, og mange i bil. Men én av fire vet ikke hvordan de pakker bilen på en sikker måte, viser spørreundersøkelser fra Tryg.
Annonse

– Det er viktig å pakke bilen riktig når vi skal på tur. Enkelt sagt skal de tyngste tingene pakkes nederst og langt frem i bagasjerommet. Deretter legges resten av bagasjen over. Det hele sikres ved enten å stroppe tingene fast i hverandre og så til et solid festepunkt i bilen, eller ved hjelp av et sikkerhetsnett eller bur, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Dødelige prosjektiler
Det er sterke krefter som utløses dersom du må bråbremse på motorveien. En gjenstand blir 30 ganger tyngre ved en bråstopp i 50 km/t. Dermed kan en halv liter brus tilsvare 15 kilo om den kommer susende fra baksetet.

Annonse

– Ved kraftig oppbremsing eller kollisjon kan selv en forholdsvis liten gjenstand resultere i alvorlig skade om den treffer noen i bilen. Alt som er løst i bilen settes i bevegelse hvis vi plutselig bråbremser. Det gjelder å tenke gjennom hva som da vil skje, og sikre disse tingene før vi legger av gårde på motorveien. Glem heller ikke at en fullpakket bil har andre kjøreegenskaper enn en tom bil, sier han.

Antall trafikkulykker øker
Tallene fra juli i fjor viser en kraftig nedgang i antall trafikkulykker med nær 20 prosent. Nå øker antall trafikkulykker igjen, men vi er fremdeles langt unna normalen, viser tall fra Finans Norge for hele forsikringsbransjen.

– Det kommer trolig ikke til å være mange turister som legger bilferien til Norge i år heller. Til det er situasjonen rundt grenseoverganger og koronatiltak litt for lite forutsigbart ennå. Men ulykkestallene indikerer at flere kjører mer bil i år, og det vil trolig gjelde i ferietiden også. Heldigvis er de fleste ulykkene ikke alvorlige, men noen flere enn i fjor sommer tror jeg vi må regne med, så ta det med ro og kjør forsiktig, sier Brandeggen.

Slik pakker du for bilferien:
• De tyngste tingene bør pakkes nederst og helst langt frem i bagasjerommet.

• Pakk myke ting øverst.

• Bruk ekstra stropper eller sikkerhetsnett til å sikre bagasjen i bagasjerommet.

• Sikre løse gjenstander inne i kupéen. Ikke legg dem på hattehyllen. Ved bråstopp eller kollisjon kan små ting fyke fremover med stor kraft og resultere i alvorlig skade om noen blir truffet. Løse gjenstander legges i dørhyllen eller setelommene når de ikke er i bruk.

• Ikke pakk høyere enn baksetet.

• Har du med hund eller katt anbefales reisebur eller spesialseler.

• Bruk gitter eller nett mellom baksetet og bagasjeromsetet.

• Unngå å flytte bilens tyngdepunkt ved å plassere tunge gjenstander på taket – det kan endre bilens kjøreegenskaper vesentlig.

• Sørg for at nettbrett/skjermer er montert i henhold til anvisninger på nakkestøttene.

• Ikke sett store løse ting i baksetet, sett dem på gulvet. Fest dem eventuelt med setebelte.

• Er baksetet tomt, fest setebeltene. De vil fungere som en buffer om seteryggene gir etter ved nedbremsing.

Del:
Annonse