29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hver dag rapporterer politiet om sjåfører som blir tatt for kjøring i ruset tilstand. (Illustrasjon)

Sør-Øst politidistrikt: Reduksjon i anmeldte ruskjørere

Selv om Sør-Øst politidistrikt daglig melder om flere ruskjørere, ble «bare» 785 personer anmeldt for promillekjøring første halvår. Det er en reduksjon på ni prosent sammenlignet med samme tid i fjor.
Annonse

MA – Rusfri Trafikk, organisasjonen som jobber for at ingen skal miste livet som følge av en ruskjører, er likevel bekymret for sommertrafikken.

– Med tanke på trafikksituasjonen i sommer, er dette noe som bekymrer. Vi skal huske på at 26 prosent av dødsulykkene i trafikken skyldes fyllekjøring. Du møter garantert en ruset sjåfør i løpet av sommeren, sier generalsekretær, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Annonse

Statistikken bekrefter også Kristoffersens bekymring. Ser vi på tallene for Sør-Øst blir det anmeldt fire personer daglig.

Generalsekretæren sier at sommeren er den tiden på året hvor flest mennesker mister livet i trafikken. Av de 93 som omkom på veiene i fjor, ble 27 drept i sommermånedene.

Reduksjon også nasjonalt
På landsbasis blåste 4.886 personer til rødt – noe som er en reduksjon på seks prosent sammenlignet med fjoråret.

– Selv om fyllekjøringen er noe redusert nasjonalt, gjør det meg oppriktig trist at så mange setter seg bak rattet i ruset tilstand. Det viser bare hvor stort dette samfunnsproblemet er. Potensielt kan du ta livet av helt uskyldige mennesker, understreker hun.

– Jeg er glad Utrykningspolitiet ikke tar ferie, og at de er på offensiven i sommer. Samtidig er det viktig å være klar over at det er umulig for politiet å ta alle synderne. Det er derfor avgjørende at du tipser om du mistenker ruskjøring.

Kristoffersen understreker at hun ikke vil svartmale sommeridyllen og påpeker samtidig at de aller fleste ikke kjører i ruspåvirket tilstand.

– En slik justis håper jeg samtlige har i bakhodet i sommer. Sommertrafikken skal være trygg, hver og en av oss har derfor et ansvar for ansvarlig kjøring, avslutter Kristoffersen.

Del:
Annonse