13. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Forfatter av innlegget - Masud Gharahkhani (AP)

LESERINNLEGG: Aldri tie – aldri glemme

I dag er det 10 år siden terrorangrepet 22. juli som sjokkerte verden. 77 personer ble nådeløst drept. I Buskerud mistet vi Dupe Ellen Awoyemi, Monica Elisabeth Bøsei, Sharidyn Svebakk-Bøhn, Birgitte Smetbak , Rune Havdal og Trond Berntsen. Savnet står like sterkt 10 år etter.
Annonse

I ukene etter angrepet, felte vi sammen tårer i rosetog over hele landet. Vi holdt rundt hverandre og lot samholdet bære oss gjennom det grusomme. Vi så på det som et angrep på vårt samfunn, våre verdier og vårt demokrati. Det var det også. Likevel er det viktig å huske at terroristens mål ikke var tilfeldig.

22. juli var et angrep på Arbeiderpartiet, sosialdemokratiet og rammet unge AUFere på sommerleir. For terroristen var høyreekstrem. Han var rasist, anti-feminist og hadde en sterk overbevisning og tro på konspirasjonsteorier som fremmet av Arbeiderpartiet og vårt sosialdemokrati som hovedfienden.

Annonse

Hatet til terroristen fikk vokse uforstyrret frem i samfunnet vårt, helt til han mente at han var berettiget å drepe engasjert ungdom på sommerleir for verdiene han trodde på.

Etter angrepet stod vi sammen, vi sa aldri mer 22. juli. Vi liker å tro at verdiene bak angrepet ble vasket bort av samholdet og kjærligheten vi viste i tiden etter. Det er ikke tilfellet. Heller ser vi at verdiene til terroristen blir stadig mer normalisert og nå er langt mer tilstede i samfunnsdebatten enn de var i 2011.

Vi trenger et skikkelig oppgjør. Vi må røske tak i ideene og holdningene bak terrorangrepet. For å gjøre dette må vi tørre å ta tak i rasisme, antisemittisme, muslimhat, kvinnehat og konspirasjonsteorier på ytre høyre. Løftet vårt om aldri mer 22. juli kan ikke bare være fine ord, det krever konkrete tiltak.

Det haster å ta grep. De høyreekstreme kreftene i samfunnet blir stadig mer organiserte. Etter 22. juli har vi også hatt et nytt terrorangrep med bakgrunn i det samme verdisynet: Angrepet på moskeen i Bærum. Det er en reell og overhengende fare for at disse holdningene fører til flere angrep i årene som kommer om vi ikke nå tar grep.

Vi kan ikke lenger utsette det vonde. Vi må snakke åpent om hva som skjedde 22. juli, om ideologien bak og om hva som ble angrepet. Mange mistet livet sitt 22. juli for å bruke stemmen sin. Vi skylder dem å bruke vår.

Masud Gharahkhani
Stortingsrepresentant for
Buskerud Arbeiderparti

Del:
Annonse