14. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Nordmenn på ferie i Hellas eller Kreta må belage seg på karantene når de kommer hjem. FHI har i dag endret statusen til mørkerødt. (Illustrasjon)

Ny landvurdering: Populære feriesteder blir nå mørkerøde

Regjeringen har besluttet at det gjøres endringer i innreiserestriksjonene og karantenekrav for flere regioner i Norden, flere land i Europa, samt enkelte tredjeland. Bakgrunnen er oppdatert faglig vurdering fra FHI av smittenivået, og behov for endringer i tiltaksnivået for å redusere faren for importsmitte.
Annonse

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til mandag 26. juli. Endringene fremgår av covid-19-forskriften og det interaktive kartet på FHI.no.

Det sendes ut SMS-varsel til personer med norsk mobilabonnement som oppholder seg i de landene som medfører endrede innreiserestriksjoner ved ankomst i Norge.

Annonse

Vurderingen denne uken
Til grunn for endringene er Folkehelseinstituttets (FHI) ukentlige landvurdering av regioner i Norden, land og noen utvalgte øygrupper i Europa, i tillegg til utvalgte tredjeland på EUs tredjelandsliste. Vurderingene tar utgangspunkt i de samme terskelverdiene som i EU.

Fraråder fortsatt reiser utenfor EØS/Schengen og Storbritannia
Utenriksdepartementet (UD) fraråder fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige for land utenfor EØS/Schengen og Storbritannia. Det er unntak for enkelte utvalgte land på EUs tredjelandsliste. Reiserådet til øvrige deler av verden gjelder til 10. august.

Land i Europa
Det gjøres endringer for flere land i Europa fra 26. juli. Se FHIs nettsider om hvilke land og regioner dette gjelder.

Utvalgte øygrupper i Europa
Enkelte øygrupper blir vurdert særskilt for å kunne legge til rette for trygg reising til øyer som er populære reisemål for nordmenn. Gjennom pandemien har flere av de aktuelle øyene hatt en annen smittesituasjon enn på fastlandet. Siden FHI har tilstrekkelig datagrunnlag for å vurdere øygruppene, kan disse vurderes for seg.

Følgende øygruppe får innført innreiserestriksjoner og karantenekrav fra 26. juli:
Korsika, Frankrike (rød)
Nordlige egeiske øyer, Hellas (oransje)
Sardinia, Italia (oransje)
Sicilia, Italia (oransje)

Dermed er det ingen utvalgte øygrupper som forblir grønne etter 26. juli.

Følgende øygrupper får i tillegg krav til karantenehotell fra 26. juli (går fra rød til mørkerød):
Balearene (Spania)
Kreta (Hellas)

Følgende øygrupper forblir røde eller oransje:
Azorene, Portugal (rød)
De joniske øyer, Hellas (går fra oransje til rød)
Kanariøyene, Spania (rød)
Madeira, Portugal (oransje)
Sørlige egeiske øyer, Hellas (går fra oransje til rød)

Del:
Annonse