25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hans Kristian Sveaas er mildt sagt forbannet på egen regjering og langer ut på sin facebookprofil mot helseminister og statsminister for ikke å ha gjort nok for å løse fastlegekrisen. (Foto: Privat)

Fortvilet fastlegepensjonist til Regjeringen: «Takk skal dere faen meg ha»

Tidligere Høyrepolitiker og fastlege i Mjøndalen, Hans Kristian Sveaas, er ikke nådig i sin kritikk av sittende regjering. En regjering han kanskje ikke kommer til å stemme på ved høstens valg. Han er nemlig rimelig forbannet på håndteringen av fastlegeordningen. Nå må han avbryte pensjonisttilværelsen og ta opp praksisen igjen i en alder av 70 år.
Annonse

I går kveld langet han ut på sin facebookside og sa med klare ordelag hva han mente om regjeringens satsing på fastlegeordningen – eller heller mangelen på satsing.

Dette var innlegget hans:

Annonse

Kjære Bent Høie og Erna Solberg!

Takket være 8 års neglisjering av fastlegeordningen har rekrutteringen stoppet helt opp slik at min innbringende legepraksis på sentrale Østlandet ikke frister noen. Takk skal dere f••• meg ha. Dere har vært informert og etter hvert advart fra gode legekollegaer. Handling som monner har uteblitt.

I dag har jeg fått beskjed om at min pensjonist-tilværelse ble 8 måneder lang. Arbeid venter.

Da Samhandlingsreformen ble innført i 2011 sa daværende helseminister Bjarne Håkon Hansen at det grunnet oppgaveoverføring ville bli behov for 2.000 nye fastleger. De kom aldri, mens nye oppgaver strømmer fortsatt på. Arbeidstidsbestemmelser gjelder ikke leger, pensjonsrettigheter ble fjernet med et pennestrøk for 10 år siden og 100.000 nordmenn står uten fastlege. Dette skjer på Høyres vakt, samtidig som Høie skryter av sin og partiets helsepolitikk.

Stemmen til en gammel fastlege og mangeårig Høyre-politiker vil dere likevel gjerne ha. Vel, vel…

Kommer for fullt på Østlandet
– Det har lenge vært problemer med å rekruttere fastleger utover i landet, men det er først nå hvor problemene slår til for fullt her på Østlandet. Jeg har hatt to vikarer som i utgangspunktet ønsket å ta over praksisen min, men begge har trukket seg, sier hans Kristian Sveaas.

Den første vikaren var en mann som startet i september i fjor med halv pasientliste, men ønsket ved juletider å få mer å gjøre. Hans Kristian åpnet da for resten av listen sin som han hadde på halv tid. Da ble arbeidsmengden plutselig for stor og vedkommende takket for seg.

Så kom en ung kvinnelig lege han hadde stor tro på, men hun ønsket ikke å flytte fra Oslo og fikk etter hvert jobb der og var derfor ikke lenger en kandidat til å ta over etter den engasjerte legen og Høyrepolitikeren.

En tredje vikar unner han ikke pasientene sine og går derfor tilbake i jobb.

Kjempejobb for nye leger
– Det er en kjempejobb å sette seg inn i pasientenes historikk for nye leger og det er arbeidsmengden som er det store problemet. Og det er ikke blitt bedre de siste årene, sier Sveaas, som innrømmer at det sitter langt inn å stemme Høyre i det kommende stortingsvalget.

Han vil nå avslutte pensjonisttilværelsen sin midlertidig 1. september for å ivareta pasientene «sine» inntil ny lege kan ta over. Det er kommunen som må lyse ut hjemmelen på nytt og etter det blir det snakk om forhandlinger om pris. For dette er selvstendige bedrifter som det normalt betales en brukbar sum for å få. Men med lav rekruttering er ikke prisen det vanskeligste – det er å få tak i nye leger som vil ha denne jobben.

Må tas et skikkelig løft
– Det må gjøres et skikkelig løft for å gjøre fastlegearbeid attraktivt. Det er bare flere, og langt flere fastleger som kan løse oppgaven. Vi må kunne få de samme vilkår som andre spesialister, med ca. 1.000 pasienter på listen. Vi bør få økonomisk støtte til pålagt spesialisering da vi i dag bærer kostnadene til dette selv, det må komme tilskuddsordning for dem som starter med 0-liste. Dette er de i gang med, men ikke kraftfull nok etter min mening. Det må også bli bedre rettigheter til sykepenger og pensjon for å øke attraktiviteten til yrket, sier Sveaas – som understreker at dette haster.

Del:
Annonse