16. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Barns øyne er mer utsatt for solstråler og varige synsskader. (Foto: Shutterstock/NTB)

Barns øyne mer utsatt for solstråler og varige synsskader – bruk solbriller!

Blindeforbundet får stadig spørsmål fra publikum om hva vi skal tenke på når det gjelder å beskytte barns øyne mot skadelige UV-stråler. Her får du råd om hva du bør gjøre.
Annonse

– Barn er mer ute, pupillene er gjerne større og vevet inne i øyet er mer gjennomsiktig og klart, så de skadelige strålene trenger lettere inn til netthinnen, sier forskningssjef i Blindeforbundet Inga Britt Kjellevold Haugen.

Kortvarige og langvarige skader
Alle vet at UV-stråler kan gi hudkreft. Det er viktig å huske på at UV-stråler også er skadelig for øynene. Problemet med UV-stråler er at de både kan forårsake skader på kort og lengre sikt.

Annonse

Kortsiktige skader er ofte det vi kjenner som snøblindhet, og er skade på det ytre vevet i øyet, som gir en type solbrenthet som leges etter 24 til 48 timer. Langsiktig skade kommer av at UV-stråler akkumuleres over tid. Det betyr at det er den totale mengde UV-stråling som på sikt skaper mer alvorlig sykdommer i øynene slik som grå stær og aldersrelaterte forkalkninger i øyet, også kjent som AMD (aldersrelatert makula degenerasjon).

Det er kanskje ikke typisk at vi tenker på de mer langsiktige skadene når vi kjemper for at barnet skal beholde solbrillene på, eller skal få dem til å bruke det i det hele tatt, men det er verdt å huske på at skadeomfanget avhenger av hvor lenge en blir eksponert, samt intensiteten i UV-strålene.

– En god solbrille vil beskytte barnas øyne mot skadelige UV stråler, samt dempe det sterke lyset, så det blir mer behagelig å se, sier Kjellevold Haugen.

Forskningssjef i Blindeforbundet, Inga Britt Kjellevold Haugen.

Hva bør vi se etter for å sikre god beskyttelse?
Optiker og fagsjef i Specsavers Norge, Trine Johnsen, bekrefter behovet for å øke kunnskapen blant voksne om barn og sol. De får også mange spørsmål i sine butikker om dette.

– Men det er bra de spør, for da kan vi gi gode råd, sier Trine Johnsen og ramser opp:

– Barn kan med fordel bruke det vi kaller «wrap-around» solbriller, disse sitter godt inntil barnets ansikt og beskytter derfor øynene mot lys og UV stråler som kan komme inn fra siden. Solbriller, også til barn, skal være CE-merket for å oppfylle minimumskrav for beskyttelse mot skadelig UV-stråler. Mørke glass uten UV-beskyttelse kan være skadelig for øynene. Det er derfor svært viktig at brillene har full UV-beskyttelse og er CE-merket.

Fagsjef i Specsavers Norge, Trine Johnsen. (Foto: Specsavers)

Inga Britt Kjellevold Haugen råder også foreldre om minne barna på at de ikke skal stirre direkte mot sola.

– Barn bør beskyttes mot sol og UV-stråler så raskt som mulig. Caps og skjerm på barnevogn kan gi beskyttelse, men i tillegg bør CE-godkjente solbriller benyttes, sier hun.

Del:
Annonse