19. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Valgdirektoratet har sendt ut SMS med varsel om nytt valgkort. Det kan enten printes ut eller du kan ha det på mobilen, men alt du trenger for å stemme er riktig ID med bilde.

Valg 2021: Digitalt valgkort – om fem dager starter forhåndsstemmingen

Denne uken sender Valgdirektoratet ut 3,5 millioner digitale valgkort. - Dette markerer starten på valget, sier direktør i Valgdirektoratet, Bjørn Berg. Om fem dager starter også forhåndsstemmingen.
Annonse

For fra den 10. august er det mulig å forhåndsstemme til årets stortingsvalg i alle landets kommuner. Før den tid sender Valgdirektoratet ut valgkort til alle som kan stemme.

En bekreftelse på stemmeretten, men ikke nødvendig for å stemme.

Annonse

– Å få valgkortet er først og fremst en bekreftelse på at du har stemmerett ved årets stortingsvalg, sier Berg.

I tillegg vil du finne nyttig informasjon om valget på valgkortet. I år sendes også valgkortene ut digitalt. Digitale valgkort kan brukes direkte på mobiletelefonen og trenger ikke printes ut. Det er heller ikke nødvendig å vise valgkortet når du skal stemme, men det gjør selve stemmegivningen enklere og raskere.

– Det eneste du må ha med deg, er legitimasjon med fullt navn, bilde og fødselsdato. Har du dette, så får du stemt, fastslår direktøren.

Berg legger til at det er noen som lurer på om de kan stemme på nett med digitalt valgkort, men det kan du ikke. Det er ikke gjort endringer i hvordan valget gjennomføres, og velgerne må møte opp i et valglokale og stemme på papirstemmesedler som tidligere. Du kan stemme i hele landet fram til 10. september. På valgdagen må du stemme i kommunen der du er folkeregistrert.

Sendes til din digitale postkasse og varsler deg med SMS
Alle som får valgkort digitalt, blir varslet om dette med en SMS. De som bruker Digipost eller E-boks, finner valgkortet sitt der. De som ikke har en digital postkasse, får tilgang til valgkortet via valg.no eller på Altinn.

De som har reservert seg mot elektronisk post i kontakt- og reservasjonsregisteret, eller som ikke har oppdatert eller bekreftet kontaktinformasjonen sin i registeret de siste 18 månedene, får fortsatt valgkort tilsendt på papir.

Totalt skal det sendes ut over 3,5 millioner digitale og ca. 300.000 valgkort på papir.

Del:
Annonse