1. februar 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Selvtesting for covid-19 er langt fra sikkert og du skal vite hva du gjør for å få et mest mulig riktig resultat. (Foto: Getty Images)

Kan gi falskt svar: Fem ting du bør vite om covid-19 selvtest

Salget av selvtester har økt enormt de siste ukene, men ikke alle kjenner til hvordan disse fungerer. Feilbruk kan føre til falskt svar, advarer Apotek 1.
Annonse

Selvtester på covid-19 gir en rask indikasjon på om du har koronavirus i kroppen eller ikke. Testen utføres uten helsepersonell til stede, og gir deg et svar i løpet av 15 minutter. Men testen må brukes riktig, sier fagrådgiver Maren Hoff i Apotek 1.

– Selvtestene som finnes på markedet er relativt enkle å bruke, men den krever at du tar deg god tid til å lese bruksanvisningen og er nøye med hva du gjør. Skal resultatet bli så riktig som mulig bør du også se en demonstrasjonsvideo først, som kan sees via en QR-kode på innsiden av lokket på pakningen, sier Hoff.

Annonse

I korte trekk bruker du en vattpinne til å ta en prøve fra den ytre delen av begge neseborene. Vattpinnen røres ut i et rør med bufferløsning og blandes godt. Fire dråper av løsningen dryppes så på teststrimmelen. Hvis prøven inneholder koronavirus vil antistoffer i teststrimmelen reagere og endre utseende i løpet av 15 minutter.

– Det er viktig at resultatet avleses mellom 15 og 30 minutter etter at prøven har blitt dryppet på teststrimmelen, forteller Hoff.

Dette bør du vite
1. Selvtest kan gi falsk trygghet. Selv om du er nøye med testingen, gir ikke en selvtest alltid riktig svar. Folkehelseinstituttet opplyser at testene gir 80-90 prosent riktig svar sammenlignet med PCR, avhengig av når testen er tatt.

2. Selvtest gir ikke koronapass. Den kan fint brukes av blant andre skoleelever som må hurtigtestes flere ganger, men svaret på en hurtigtest du tar selv er ikke tilstrekkelig dokumentasjon for å oppdatere koronasertifikatet som trengs ved reiser og arrangementer.

3. Et positivt testresultat betyr at det er stor sannsynlighet for at du har covid-19. Kontakt fastlege, legevakt eller feberpoliklinikk for videre oppfølging og smittesporing. Følg lokale regler for karantene og isolasjon. Du vil svært sannsynlig bli bedt om å få resultatet bekreftet med en PCR-test.

4. Et negativ testresultat kan bety at du ikke har infeksjon med covid-19, men den er ikke 100 prosent sikker. Det er derfor viktig at du fortsetter å følge alle smitteverntiltak. Dersom du har symptomer som vedvarer, eller du av andre grunner mistenker at du har en infeksjon, må du kontakte fastlegen din.

5. Hvis du har gjort noe galt, eller testen er ødelagt, kan du få et ugyldig testresultat. I slike tilfeller kan du ikke stole på resultatet, og må ta en ny test. Les bruksanvisningen nøye.

– Selvtestere kan brukes av både voksne og barn, men barn trenger hjelp av en voksen til å utføre testen. En slik selvtest gir bare en indikasjon på om du har koronavirus eller ikke, og er ikke offisiell dokumentasjon på om du er smittefri, avslutter Maren Hoff.

Maren Hoff gir her en del gode råd om hvordan du skal forholde deg til selvtesting.
Del: