29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Under besøket på KG i Oslo i dag fikk stortingspresident Tone W. Trøen se elevene i aksjon da de testet læringsspillet Valget er ditt. (Foto: Peter Mydske / Stortinget)

Digitale læringsspill fra Stortinget skal engasjere de unge i valget

VALG 2021: Nå kan elever over hele landet bruke det digitale læringsspillet om demokratiet i sitt eget klasserom. – Jeg håper spillene kan få enda flere unge til å bli med i samfunnsdebatten og til å stemme ved valg, sier stortingspresident Tone W. Trøen.
Annonse

Mandag lanserte Stortinget en ny storsatsning: To nye digitale læringsspill for elever i videregående og ungdomsskolen. I spillene kan vi gjennom en digital spillplattform lære om valg og regjeringsdannelse.

– I en årrekke har vi hatt læringsspill på Stortinget for besøkende elever, som vi vet fungerer godt, sier Trøen.

Annonse

Tilgjengelig for hele landet
Nå er spillene gjort tilgjengelig digitalt for alle elever i hele landet. Formen er spesielt tilpasset for bruk i klasserommet, der elevene spiller mot hverandre i grupper i noe som minner litt om Kahoot-spill.

Målet med spillene er å nå ut til nye generasjoner unge med kunnskap og engasjement om hvordan man stemmer og danner regjering. Elevene får selv være med å utforme politikk, diskutere seg frem til løsninger og få innblikk i hvordan man danner en regjering.

Trøen var med på lanseringen på ungdomstrinnet på Kristelig Gymnasium (KG) i Oslo mandag ettermiddag.

Enkelt og gratis
Stortingets to digitale spill er utviklet etter bred testing med elever og lærere.

– Jeg håper at elevene gjennom disse spillene vil erfare hvor gøy det er å diskutere politikk. Spillene krever lite forberedelse og responsen vi har fått fra elevene vi har testet med har vært veldig positiv. Spillene er tilpasset målene i lærerplanen og er enkle å bruke, sier Trøen.

Lærer Eirik Gjønnes Nilsen ved 10. klasse på KG, sier han setter pris på å få et nytt undervisningsopplegg for elevene.

– Noen ganger kan det være vanskelig å engasjere elevene i politikk. Men dette spillet var interaktivt og elevene fikk testet med en liten gruppe hva de synes var viktigst å prioritere. Jeg synes det fungerte veldig godt. En av elevene sa etterpå til meg at «jeg liker egentlig ikke politikk, men nå var det jo skikkelig gøy», sier Nilsen.

– Elevene gikk rett inn i det og var engasjerte. Jeg tror de synes det var skikkelig moro, konstaterer KG-læreren.

Fakta om spillene:
• Valget er ditt er for elever i ungdomsskolen, og er tilgjengelig på Stortinget Undervisning. Elevene jobber i grupper og utformer partiprogram innenfor fem saksfelt. Gruppene har debatt om politiske saker, og spillet avsluttes med et valg hvor de stemmer på sitt favorittparti. Spillet er tenkt for en 90 minutters økt.

• Regjeringskabalen er for elever i videregående skole, og publiseres senere i høst. Spillet tar utgangspunkt i situasjonen etter et valg. Elevene deles i grupper som representerer hvert sitt politiske parti. Gjennom å jobbe med reelle saker hentet fra virkelige partiprogram, må de finne ut om det er mulig å få dannet en flertallsregjering. Spillet er tenkt for en 90 minutters økt.

Del:
Annonse