4. desember 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Tross mye fint vær i august var det relativt få drukningsulykker. Ingen omkom under bading.

17 prosent nedgang: Men 57 personer har druknet så langt i år

Fem personer omkom i drukningsulykker i august, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Så langt i år har 57 personer druknet – det er en nedgang på 17 prosent fra i fjor.
Annonse

Reduksjonen for året hittil, skyldes i hovedsak færre drukningsulykker i mai og august. 

– Nedgangen er gledelig, og vi håper den vedvarer. I sommer har det vært økt fokus på drukningsforebyggende arbeid, blant annet gjennom «Hele Norge svømmer». Det kan ha bidratt til at flere tenker på egen sikkerhet rundt vann og er mer oppmerksom på om andre får problemer i vannet. De siste månedene har det vært en rekke hendelser der liv har blitt reddet fordi noen i nærheten oppdaget drukningsulykkene i tide, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Annonse

I august ga Hans Herman Horns stiftelse fem millioner i året over tre år til etableringen av en ny paraplyorganisasjon for aktører som jobber med forebygging av drukningsulykker. Tidligere finansminister og partileder i FrP Siv Jensen skal lede organisasjonen.

– Det vil gi det drukningsforebyggende arbeidet i Norge et stort løft. Det trenger vi for å komme nærmere visjonen om at ingen skal drukne, sier Krangnes. 

Drukningsulykkene i august
Tre av drukningsulykkene i august skjedde fra fritidsbåt. En mann i 70-årene ble funnet omkommet i Storsjøen i Rendalen i Innlandet etter en båttur. I Kvænangen i Troms og Finnmark omkom en mann i 50-årene etter å ha falt fra båten, mens en mann i 40-årene ble funnet omkommet i småbåthavna i Ulsteinvik i Møre og Romsdal. 

Tre personer omkom også etter fall fra land forrige måned. En mann i slutten av 40-årene druknet under en fisketur ved Helgåa i Verdal i Trøndelag. I Innlandet ble en mann i 70-årene funnet livløs i Vangsmjøse i Vang, og en savnet mann i 40-årene ble funnet druknet i Mesnaelva i Lillehammer siste dag i måneden. Saken etterforskes av politiet. 

Ulykker fra båt topper statistikken
Så langt i år har 19 personer druknet fra fritidsbåter og to fra yrkesbåter. 14 personer har omkommet etter fall fra land, mens 10 drukningsulykker skjedde under bading. Åtte drukningsdødsfall skyldes fall gjennom isen, mens to personer druknet henholdsvis under dykking og etter at personbiler kjørte ut i sjø eller vann.

88 prosent av de som har druknet er menn. Av de 57 omkomne var hele 61 prosent over 60 år. Fem prosent – tre personer – var under 18 år.

Troms og Finnmark topper statistikken
Ved utgangen av august har 11 personer omkommet i drukningsulykker i Troms og Finnmark. Viken har ni registrerte drukningsdødsfall, mens det har vært åtte ulykker i Innlandet. Oslo har hatt én drukningsulykke.

Månedsstatistikken er foreløpig, og kan bli endret om det fremkommer nye opplysninger om dødsårsak i de enkelte hendelsene. Se detaljert, interaktiv statistikk på www.rs.no/drukning

Del:
Annonse